Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Kod mladih razviti svijest da brinu o bezbjednosti

Izvor: Srna

Na Palama je održano predavanje „Bezbjednost mladih u saobraćaju“, čiji je cilj bio da mladi, budući vozači, treba da shvate da je vezivanje pojasa, nekorištenje alkohola i mobilnog telefona tokom vožnje naročito važno za njihovu ličnu bezbjednost.
Predavanje je organizovala Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske zajedno sa Udruženjem žrtava saobraćajnih nezgoda „Step“ iz Banjaluke, koji sprovode projekat „Kad se život preokrene“.

Predstavnik Agencije Nikola Torbica rekao je da je predavanje organizovano za maturante srednjih škola, na kojem im je istaknut značaj ponašanja u saobraćaju i načini zaštite.

„U saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj u prošloj godinu poginula je 101 osoba, dok je svake godine u broju smrtno stradalih lica učešće mladih oko 30 odsto“, izjavio je novinarima Torbica i dodao da su lani posjetili 15 jedinica lokalne samouprave, a ove godine je planirano 20.

Torbica je napomenuo da je cilj projekta obuhvatiti što veći broj maturanata, koji će poslušati predavanje i usvojiti znanja, jer su oni ti koji su na pragu polaganja vozačkog ispita.

On je pojasnio da je projekat zamišljen da se u početku priča o osnovnim elementima bezbjednosti saobraćaja, dok se drugi dio priče odnosi na ličnu priču lica koje je nastradalo u saobraćajnoj nezgodi i doživjelo teške povrede, koje su mu izazvale trajni invaliditet.

Predavač na projektu Dejan Trninić, koji je i direktor Udruženja „Step“, rekao je da je cilj da mladima, budućim vozačima, prenese svoja lična iskustva, gdje je kao mlad vozač, sa 19 godina zadobio teške povrede i stekao trajni invaliditet.

„Želimo da naglasimo da svjetska statistika govori da je kod mladih, koji imaju od 15 do 30 godina, uzrok smrti broj jedan – posljedice saobraćajnih nezgoda“, istakao je Trninić.

Kroz projekat Agencije i ličnim pričama i greškama predavača, koji su ujedno i članovi ovog udruženja, Trninić kaže da je želja da se ukaže na posljedice nevezivanja pojasa, ali i upotrebe mobilnih telefona u vožnji.

Profesor u Srednjoškolskom centru „Pale“ Borislav Vlačić zahvalio je Agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske za organizovano predavanje za maturante koji aktivno učestvuju u saobraćaju.

„Vjerujem da će im koristiti u njihovom budućem angažovanju u saobraćaju kako ne bi došlo do neželjenih posljedica“, rekao je Vlačić.

Maturant Katarina Mandić kaže da automobil vozi oko pola godine i ima probuđenu svijest koliko je opasno voziti pod aktivnim supstancama ili alkoholom.

Učesnici su imali priliku da koriste „pijane naočare“ koje simuliraju efekte alkohola na organizam, kao bi im bilo pokazano koje se sposobnosti gube kada se upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

Filter 2019