Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Izložba slika povodom 50 godina stvaralačkog rada Drage Ivanovića

Izvor: Srna

Izložba slika povodom 50 godina stvaralačkog rada Paljanina Drage Ivanovića biće otvorena u petak, 21. oktobra, u Cekovića kući na Palama.

Ivanović, koji je nastavnik likovnog i pedagog u penziji, rekao je Srni da slika različite motive, ali da dominiraju pejzaži, cvjetni motivi, romanijski kraj, ali i motivi iz Foče odakle je rodom.

„Pale, Romanija, Jahorina i okolina jedno je od najljepših podneblja na svijetu sa svojom konfiguracijom terena, detaljima iz prirode, prelijepim ambijentom i idealni su motivi za slikanje, posebno pejzaže“, naveo je Ivanović.

On je istakao da od kada je u penziji, slika intenzivnije.

Interesovanje za likovno stvaralaštvo iskazivao je još kao dijete, od osnovne škole, preko Srednje učiteljske do Pedagoške akademije, smjera likovnog vaspitanja.

„Poslije završetka akademije počeo sam da radim u školi kao nastavnik likovnog i nisam zaboravio da iniciram ne samo djecu, već sam i ja počeo da slikam. U početku je to bila tehnika tempera, kasnije ulje i akrilne boje“, naveo je Ivanović.

Prema njegovim riječima, motivi Romanije najbrojniji su na njegovim slikama, koje su kupovali njegovi bivši učenici koji žive širom svijeta i nose ih sa sobom kao uspomenu na rodni kraj.

Ivanović je istakao da su mu motivi prirode i pejzaži nekako najbliži i uvijek interesantni.

Osim slikarstva, Ivanović se bavio i izradom unikatnih suvenira, a i danas povremeno uradi neki.

On smatra da Jahorini nedostaju suveniri i da će se u narednom periodu posvetiti tome.

Ivanović ne zna tačan broj naslikanih slika, ali vjeruje da ih je više od 200, te da prodaje slike, jer su kvalitetne boje i kistovi skupi.

On je naveo da mu istovremeno bude žao svake slike koja ode, ali i drago jer zna da će ona ukrašavati nečiji prostor, navodeći da je nedavno saznao da njegova slika krasi prostor i jedne ambasade.

Za Ivanovića slikanje predstavlja finu djelatnost, koja opušta, ispunjava i čini ga srećnim. Nikada ne pravi pauzu, ne čeka inspiraciju, već inspiracija čeka na red.

Izložba će biti otvorena u 18.00 časova.

Dago Ivanović rođen je u Foči 1951. godine. Pedagoški fakultet, Odsjek likovno vaspitanje i Filozofski fakultet, Odsjek pedagogija i psihologija, završio je u Sarajevu.

Veći dio radnog vijeka proveo je u Osnovnoj školi „Pale“ na Palama, radeći kao nastavnik likovnog vaspitanja, a potom i kao pedagog.

Član je Udruženja likovnih umjetnika „Ton“ iz Foče.

Filter 2019