Оштро око фотографа Владимира Тадића: Романију открио планети

Извор: Глас Српске

 Да оштро око фотографа Владимира Тадића на најбољи могући начин препознаје и дочарава све љепоте наше земље свједочи чињеница да се његова фотографија Црвених стијена са Романије, у конкуренцији више од 1.500 ремек-дјела ухваћених објективом широм свијета, нашла у ужем избору за календар Свјетске метеоролошке организације.

Уназад неколико година ова организација расписује конкурс за избор фотографија за свој календар, а своје мјесто тамо су већ пронашле двије фотографије фотографа из Челинца. Наиме, у календар из 2021. године уврштена је Тадићева фотографија са кадровима из Македоније, док се у календару за ову годину нашла његова фотографија Босанског Грахова у магли која је добила огроман број гласова. На конкурс за календар за идућу годину послао је фотографију Црвених стијена са Романије која је настала током обиласка Виа Ферате “Соколов пут”.

“Фотографија је направљена дроном. Ушла је у ужи избор од 80 фотографија које су приказане на “Фејсбук” страници Свјетске метеоролошке организације гдје сви имају прилику да погледају и лајком помогну да се она нађе у календару”, рекао је Тадић за “Глас Српске”, додајући да се конкурсом траже квалитетне фотографије које приказују снагу и утицај времена на околину и екологију.

Истакао је да се приликом избора најбољих узима у обзир да су фотографије са различитих крајева свијета. Тадић каже да ће му, уколико и трећи пут буде изабран, то свакако бити додатна мотивација да се још више посвети фотографисању и буде још бољи.

“Све те награде посматрам као врх једног леденог бријега. То је начин да јавност сазна за оно чиме се бавим и подршка јавности је веома важна уколико желим да се на овај начин и даље бавим фотографијом крајолика.

Прије сваке ове, званичне награде, награђен сам самом приликом да посјетим све те крајолике, да их истражим и нађем оно нешто, посебно у њима. Иако је неопходна, моја улога у свему томе у суштини је мала, ја сам само посуда у коју онај одозго излива у срца људи по својој промисли”, казао је Тадић.

Годинама се бави планинарењем и обилази планинске сеоске крајеве широм земље. Са фотографисањем је почео 2015. године мобилним телефоном. Сваки нови кадар распламсавао је у њему љубав према фотографији, која је порасла толико да је напустио посао машинског инжењера и посветио се само фотографисању крајолика.

Тадић је за своје радове награђиван више пута. Недавно му је уручена награда “National Geographic” фотографског конкурса на коме је добио прву награду у категорији крајолика са фотографијом села Медна код Мркоњић Града. Награду је добио и за фотографију крашког феномена подно планине Грмеч, Бобијашко око, као и за фотографију Гламочког поља. С обзиром на то да се на његовим фотографијама почесто налазе крајолици из Крајине, Тадић за “Глас” открива да то и није случајно. Одрастао је покрај Бобијашког ока, јер је родом из мјеста Лушци Паланка код Санског Моста.

“Крајина је сва чаробна. То је мој завичај и највише мојих награђених фотографија јесу крајолици из моје Крајине”, закључио је Тадић.

Сан аурора бореалис

Иако највише ужива у фотографисању крајолика у својој земљи и настоји да обиђе сваки њен педаљ, Владимир Тадић каже да има и једну неостварену жељу, да објективом фотоапарата ухвати поларну свјетлост.

“То ми је једна од неиспуњених жеља. На Исланду се могу урадити најбоље фотографије ауроре бореалис, као и у Норвешкој. За сада је то само жеља јер је за реализацију потребно много новца, али чим се укаже прва прилика кренућу ка сјеверу”, испричао је Тадић.

Filter 2019