Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Opozicija predala zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika

Izvor: RTRS/Srna

Lideri i predstavnici PDP-a, SDS-a i Liste za pravdu i red, zajedno sa kandidatom za predsjednika Republike Srpske Jelenom Trivić, predali su danas Centralnoj izbornoj komisiji u Sarajevu zahtjev za ponovno brojanje i poništavanje izbora za nivo predsjednika Republike Srpske.

Lideri opozicije u Republici Srpskoj žale se na regularnosti u brojanju glasova i upisivanju rezultata od strane članova izbornih komisija na nekoliko lokacija.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović izjavio je Srni da je bilo kakav zahtjev za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova preuranjen jer, prema Izbornom zakonu BiH, CIK taj proces počinje tek nakon što utvrdi rezultate.

Arnautović je podsjetio da Izborni zakon predviđa dvije pravne situacije, a prva je utvrđivanje izbornih rezultata, a druga je potvrđivanje izbornih rezultata koji su konačni i koji se objavljuju u Službenom glasniku BiH.

“Sve dok ne utvrdimo izborne rezultate, mi ne možemo govoriti o ovom drugom procesu”, istakao je Arnautović i poručio da će CIK u svemu postupiti u skladu sa ovlaštenjima koja mu je dao Izborni zakon BiH.

On je naveo da je CIK zaprimio veći broj prigovora na tok izbornog procesa na više biračkih mjesta, a prema sadašnjoj evidenciji, to je oko 1.000 biračkih mjesta u 70 opština i gradova u BiH.

Arnautović je poručio da će svaki zahtjev biti pomno razmotren, računajući najavljenu žalbu opozicije iz Republike Srpske – PDP-a i SDS-

Filter 2019