Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Опозиција предала захтјев за поновно бројање и поништавање избора за ниво предсједника

Извор: РТРС/Срна

Лидери и представници ПДП-а, СДС-а и Листе за правду и ред, заједно са кандидатом за предсједника Републике Српске Јеленом Тривић, предали су данас Централној изборној комисији у Сарајеву захтјев за поновно бројање и поништавање избора за ниво предсједника Републике Српске.

Лидери опозиције у Републици Српској жале се на регуларности у бројању гласова и уписивању резултата од стране чланова изборних комисија на неколико локација.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Суад Арнаутовић изјавио је Срни да је било какав захтјев за отварање врећа и поновно бројање гласова преурањен јер, према Изборном закону БиХ, ЦИК тај процес почиње тек након што утврди резултате.

Арнаутовић је подсјетио да Изборни закон предвиђа двије правне ситуације, а прва је утврђивање изборних резултата, а друга је потврђивање изборних резултата који су коначни и који се објављују у Службеном гласнику БиХ.

“Све док не утврдимо изборне резултате, ми не можемо говорити о овом другом процесу”, истакао је Арнаутовић и поручио да ће ЦИК у свему поступити у складу са овлаштењима која му је дао Изборни закон БиХ.

Он је навео да је ЦИК запримио већи број приговора на ток изборног процеса на више бирачких мјеста, а према садашњој евиденцији, то је око 1.000 бирачких мјеста у 70 општина и градова у БиХ.

Арнаутовић је поручио да ће сваки захтјев бити помно размотрен, рачунајући најављену жалбу опозиције из Републике Српске – ПДП-а и СДС-

Filter 2019