Опозиција предала жалбу ЦИК-у, очекују да поништи изборе

Извор: Срна

Представници опозиционих партија у Републици Српској предали су данас у Сарајеву Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ жалбу на утврђене резултате избора за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је новинарима да од ЦИК-а очекују да поништи изборе у свим изборним јединицама у Републици Српској и да се избори понове у року од 14 дана.

– Ми желимо да се овдје децидно придржавамо закона, изборних правила и норми – навео је Бореновић.

Кандидат ПДП-а за предсједника Републике Српске Јелена Тривић рекла је да ће оспоравати резултате избора на све начине, оцијенивши да је ЦИК својом одлуком, како каже, угасио повјерење грађана у правду.

Одговарајући на питање на основу којих података је прогласила побједу у изборној ноћи с обзиром да је на сједници ЦИК-а речено да је то урађено у тренутку када је Комисија тек почела да броји гласове за ниво предсједника Српске, Тривићева каже да су то урадили на основу података добијених од посматрача.

Она је навела да ће признати да је погријешила уколико се то и докаже.

Предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић наводи да ће се опозиција борити институционално и ванинституционално и да су “аргументи на њиховој страни”.

Носилац листе СДС-а за Народну скуптшину Републике Српске у Изборној јединици седам Вукота Говедарица рекао је да је БиХ протекторат међународне заједнице и да не очекује од ЦИК-а да уважи њихову жалбу.

Filter 2019