Од 1. октобра промјена љекара без навођења разлога

Извор: Глас Српске

Грађани Републике Српске од 1. октобра до краја децембра имају могућност да промјене свог изабраног доктора породичне медицине, педијатра или гинеколога по једноставним процедурама, без навођења разлога промјене.

Истакли су то у Фонду здравственог осигурања РС и додали да осигураници који из било којег разлога желе промијенити изабраног доктора најбоље би било да то ураде у овом такозваном „редовном годишњем периоду”.

“Процедура је врло једоноставна. Треба да попуне одговарајуће обрасце  код новоизабраног доктора и овјере их у нашим филијалама. Није потребно да наводе разлоге промјене, што је иначе обаваза у случајевима када се изабрани доктор мијења мимо овог периода”, рекли су у Фонду и нагласили да грађани који се још уопште нису регистровали у тим породичне медицине , требало би да то ураде до краја године.

Према подацима Фонда, лани је породичног доктора промјенило 28.900 осигураника што је у више у односу на 2020. годину, када је љекара промијенило 26.524 оњих.

“Изузетно је значајно да се избор или промјена доктора изврши до краја године, односно прије потписивања уговора између Фонда и домова здравља за наредну годину, јер од броја регистрованих лица зависи и колико ће који дом здравља добити средстава за здравствену заштиту коју пружају грађанима”, подсјетили су у Фонду.

Напомињу да код новоизабраног доктора осигураници могу ићи на прегледе тек од почетка наредне године, изузев ако нови доктор ради у истој здравственој установи у којој је запослен и претходни љекар, тада није потребно чекати наредну годину.

Из Фонда подсјећају да је доктора могуће промијенити и мимо наведеног периода, али само у одређеним околностима и тада је процедура компликованија, односно неопходно је навести оправдан разлог промјене у складу са правилником који регулише ову област, као нпр. усљед промјене мјеста пребивалишта, одсуства изабраног доктора у дужем периоду итд.

Filter 2019