Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /latinica

Održana video-radionica „Kako snimiti film protiv nasilja?“

Izvor: Srna

„Forum teatar“ Istočno Sarajevo pokrenuo je video-radionicu za učenike osnovnih škola „Petar Petrović Njegoš“ i „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu s ciljem usvajanja znanja koja će im pomoći da snime svoj prvi kratki film o temi suzbijanja maloljetničke delinkvencije.

Video-radionice, koje će biti realizovane u četiri ciklusa, pokrenute su u okviru projekta „Izazovi za mlade“ posvećenog razvijanju i sprovođenju programa za suzbijanje maloljetničke delinkvencije u okviru projekta „Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu /ReLOaD2/“.

Na radionicama su planirani video-sadržaji na kojima će nastati kratki film o temi suzbijanje maloljetničke delinkvencije, najbolja tri promotivna jednominutna filma i reportaža o projektu.

– Prvoj radionici u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo prisustvovalo je više od 25 članova Kluba "E budi DRUGačiji”, koju je vodio iskusni snimatelj i montažer Slobodan Tintor – kaže za Srnu koordinator ovog projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Ona je navela da će tokom radionica početnicima biti približena ova oblast i načini kreativnog video stvaralaštva – moći će da saznaju i nauče mnoštvo zanimljivih informacija iz istorije filma, da vrlo jednostavno usvoje i osnovne tehničke vještine potrebne za snimanje vlastitog filma, od ideje do realizacije.

Osnovci će saznati i kako je izgledao prvi igrani film, kako se sada snimaju filmovi, šta je kadar, ko sve učestvuje u snimanju filma, šta rade reditelj, scenarista, glumci, direktor fotografije, scenograf, kostimograf.

– Cilj nam je da djeca nauče ispravno korištenje video-medija i da savladaju proces i način stvaranja i montiranja kratkih video-filmova u saradnji sa novinarskom radionicom, a znanja i informacije najmlađima će pomoći da snime svoj prvi kratki film – pojašnjava Mitrić-Štifanić.

„Forum teatar“ liderska je organizacija u Istočnom Sarajevu u radu sa mladima, posebno u oblasti edukacije o nasilju i zdravim stilovima života. Cilj je da se sprovođenjem istraživanja, edukativnih i kreativnih radionica i medijske kampanje podigne svijest mladih, obrazuje i utiče na promjene u ponašanju, da se promovišu osnovne vrijednosti rodne ravnopravnosti, prevencije nasilja, prevencije nasilja nad ženama i u porodici, kao i zdravi životni stilovi.

Projekat „Izazovi za mlade“ finansira EU, realizuje Razvojni program UN, a sufinansira Grad Istočno Sarajevo.

Filter 2019