Tue. Nov 29, 2022
ћирилица /латиница

Одржана видео-радионица „Како снимити филм против насиља?“

Извор: Срна

„Форум театар“ Источно Сарајево покренуо је видео-радионицу за ученике основних школа „Петар Петровић Његош“ и „Свети Сава“ у Источном Сарајеву с циљем усвајања знања која ће им помоћи да сниме свој први кратки филм о теми сузбијанја малољетничке делинквенције.

Видео-радионице, које ће бити реализоване у четири циклуса, покренуте су у оквиру пројекта „Изазови за младе“ посвећеног развијању и спровођењу програма за сузбијање малољетничке делинквенције у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на западном Балкану /РеЛОаД2/“.

На радионицама су планирани видео-садржаји на којима ће настати кратки филм о теми сузбијање малољетничке делинквенције, најбоља три промотивна једноминутна филма и репортажа о пројекту.

– Првој радионици у Културном центру Источно Ново Сарајево присуствовало је више од 25 чланова Клуба буди ДРУГачији”, коју је водио искусни сниматељ и монтажер Слободан Тинтор – каже за Срну координатор овог пројекта Александра Митрић-Штифанић.

Она је навела да ће током радионица почетницима бити приближена ова област и начини креативног видео стваралаштва – моћи ће да сазнају и науче мноштво занимљивих информација из историје филма, да врло једноставно усвоје и основне техничке вјештине потребне за снимање властитог филма, од идеје до реализације.

Основци ће сазнати и како је изгледао први играни филм, како се сада снимају филмови, шта је кадар, ко све учествује у снимању филма, шта раде редитељ, сценариста, глумци, директор фотографије, сценограф, костимограф.

– Циљ нам је да дјеца науче исправно кориштење видео-медија и да савладају процес и начин стварања и монтирања кратких видео-филмова у сарадњи са новинарском радионицом, а знања и информације најмлађима ће помоћи да сниме свој први кратки филм – појашњава Митрић-Штифанић.

„Форум театар“ лидерска је организација у Источном Сарајеву у раду са младима, посебно у области едукације о насиљу и здравим стиловима живота. Циљ је да се спровођењем истраживања, едукативних и креативних радионица и медијске кампање подигне свијест младих, образује и утиче на промјене у понашању, да се промовишу основне вриједности родне равноправности, превенције насиља, превенције насиља над женама и у породици, као и здрави животни стилови.

Пројекат „Изазови за младе“ финансира ЕУ, реализује Развојни програм УН, а суфинансира Град Источно Сарајево.

Filter 2019