Одгођен почетак суђења за злочине у Добровољачкој

Фото: РТРС

Извор: Срна

Главни претрес пред Судом БиХ у предмету против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих војних и полицијских функционера оптужених за злочине у Добровољачкој улици 3. маја 1992. године неће почети 19. октобра како је било најављено, потврдила је Срни Ганићев адвокат Лејла Човић.

Човићева није навела разлоге због којих главни претрес неће почети 19. октобра, и ако је био најављен на веб-страници Суда БиХ.

Осим Ганића, оптужница подигнута 27. априла терети и Заима Бацковића, Хамида Бахту, Хасана Ефендића, Фикрета Муслимовића, Јусуфа Пушину, Бакира Алиспахића, Енеса Бездроба, Исмета Дахића и Махира Жишку.

Оптужница их терети да су 3. маја 1992. године у Сарајеву извршили напад на небрањену мјешовиту колону војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Оптужница их терети и да нису спријечили убиства и рањавања војника и цивила, да су пропустили да казне извршиоце убистава и рањавања, мучили и нечовјечно поступали према заробљеним војницима, да нису спријечили ни казнили извршиоце, те да су помагали починиоцима након извршеног злочина.


Filter 2019