Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /latinica

Obilježavanje 28 godina od ubistva srpskih vojnika u Čaklama

Izvor: Srna

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ danas će obilježiti 28 godina od ubistva 21 borca Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske u mjestu Čakle u opštini Trnovo, u Federaciji BiH /FBiH/.

Prema programu obilježavanja, u 9.00 časova biće služena Sveta liturgija i parastos poginulim i umrlim borcima u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima, a potom će na mjestu stradanja u Čaklama biti položeno cvijeće, saopšteno je iz Opštinske boračke organizacije „Ilidžanski borac“.

Muslimanske snage su 6. oktobra 1994. godine, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske.

Zločin je izvršen na prevaru – muslimanske snage su tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Istočne Ilidže, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Tog dana ubijeni su Risto Anđić, Radmila i Tanja Bjelica, Nenad i Stojanka Golijanin, Slavko Kenjić, Momčilo Krstović, Branko Milić, Momir Minić, Slaviša i Goran Močević, Pero Pavlović, Velimir Popović i Mirko Samardžija.

Ubijeni su i Ranko Samardžić, Vaso Sikima, Nikola Sikimić, Aleksandar Vidaković, Svetozar Šešlija, Žarko Đogić i Đuro Čančar. 

Filter 2019