Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Обиљежавање 28 година од убиства српских војника у Чаклама

Извор: Срна

Борачка организација „Илиџански борац“ данас ће обиљежити 28 година од убиства 21 борца Друге сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске у мјесту Чакле у општини Трново, у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Према програму обиљежавања, у 9.00 часова биће служена Света литургија и парастос погинулим и умрлим борцима у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима, а потом ће на мјесту страдања у Чаклама бити положено цвијеће, саопштено је из Општинске борачке организације „Илиџански борац“.

Муслиманске снаге су 6. октобра 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

Злочин је извршен на превару – муслиманске снаге су тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су Ристо Анђић, Радмила и Тања Бјелица, Ненад и Стојанка Голијанин, Славко Кењић, Момчило Крстовић, Бранко Милић, Момир Минић, Славиша и Горан Мочевић, Перо Павловић, Велимир Поповић и Мирко Самарџија.

Убијени су и Ранко Самарџић, Васо Сикима, Никола Сикимић, Александар Видаковић, Светозар Шешлија, Жарко Ђогић и Ђуро Чанчар. 

Filter 2019