Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Михољске задушнице обиљежене на спомен-гробљу “Мали Зејтинлик”

Извор: Срна

Велики број грађана посјетио је данас, поводом Михољских задушница, Војничко спомен-гробље “Мали Зејтинлик” на Сокоцу, гдје је сахрањено скоро 1.000 српских бораца.

Протојереј ставрофор Мирослав Вујичић рекао је Срни да је јутрос служена света литургија за упокојене у Цркви Светих отаца Првог васељенског сабора у Ћаваринама, а након тога и парастос погинулим српским борцима.

Вито Золотић је са мајком, сестром и супругом данас је “Малом Зејтинлику” обишао гроб његовог брата Обрада, који је у тренутку погибије 1992. године у минулом рату имао 26 година.

– Долазимо увијек када смо у прилици да посјетимо братов гроб, а посебно за Задушнице јер водимо рачина да чувамо традицију иако смо одавно напустили завича – рекао је Золотић, чија породица је због ратних дешавања напустила свој завичај у Зеници и настанила се у Зворнику.

Он је навео да су се у крају из кога је дошла његова породица увијек обиљежавале Михољске задушнице и присуствовало молитви за упокојење душа њихових сродника, те да су се тако и данас на “Малом Зејтинлику” углавном окупљали људи избјегли из околине Сарајева, Зенице и других мјеста тог дијела БиХ.

Војничко спомен гробље “Мали зејтинлик” настало је у јануару 1996. године, када је након потписивања Дејтонског споразума у БиХ, почео егзодус 150.000 Срба из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца и Илијаша и других насеља из околине Сарајева која су до тада била под контролом Војске Републике Српске.

Бјежећи из својих кућа и са имања сарајевски Срби су са собом понијели и своје мртве и њихове земне остатке сахранили на Војничком спомен-гробљу, уређеном по узору на Српско војничко гробље “Зејтинлик” у Солуну, по чему је овај јединствени спомен-комплекс назван “Мали Зејтинлик” уз благослов Српске православне цркве.

Filter 2019