Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Минорна одступања у резултатима контролног и првобитног бројања

Извор: Срна

Досадашње контролно пребројавање гласачких листића у Главном центру за бројање у сарајевској “Зетри”, које је обухватило бирачка мјеста у Бањалуци, Бијељини и готово половини гласачких мјеста у Добоју, показало је минорна одступања у односу на резултате за ниво предсједника Републике Српске које је Централна изборна комисија БиХ раније саопштила, сазнаје Срна из извора блиских овој комисији.

Разлика у резултатима гласања за ниво предсједника Републике Српске које су сачиниле градске изборне комисије и доставиле ЦИК-у и контролног поновног бројања своди се на ниво статистичке грешке.

Бројачи у “Зетри” данас су током отварања врећа са биралишта у Добоју пронашли све печате и неискоришћене гласачке листиће, чиме су демантоване спекулације опозиције да са 61 бирачког мјеста ЦИК-у нису враћене вреће са неискориштеним листићима.

Према сазанњима Срне, након извршене контроле 42 добојска бирачка мјеста утврђено је да нема промјене изборних резултата, нити су уочене неправилности на контролисаним бирачким мјестима у односу на резултате које је Централна изборна комисја БиХ објавила прије доношења наредбе за контролно бројање гласова.

Након пребројавања гласова из Добоја слиједи бројање гласова из Приједора. Јуче су бројани гласови са бирачких мјеста у Бањалуци, а претходно из Бијељине.

Пребројавање гласачких листића почело је у четвртак, 13. октобра.

Отварање врећа и контролно поновно бројање гласачких листића по службеној дужности на свим редовним бирачким мјестима у Републици Српској за ниво предсједника и потпредсједнике Републике Српске обавља се на основу наредбе ЦИК-а од 10. октобра. Против ове наредбе гласао је члан ЦИК-а Владо Рогић.

Filter 2019