Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Медицински факултет у Фочи прославио 29. рођендан

Извор: Срна

Медицински факултет у Фочи биљежи одличне резултате и рекорде у свим областима, а ове године уписао је рекордан број бруцоша, 330, што представља једну четвртину од укупног броја уписаних бруцоша на Универзитету у Источном Сарајеву, истакнуто је на обиљежавању 29. рођендана ове високошколске установе.

Факултет тренутно похађа више од 1.700 студената из БиХ, региона, Европе, Азије и САД, а интересовање за индекс факултета, који је све признатији у свијету, расте из године у годину.

Трећа је академска година, од када је Медицински факултет у Фочи први у Српској организовао наставу на студијском програму Медицина на енглеском језику.

Декан Дејан Бокоњић истиче да је факултет дошао близу бројке од 2.000 студената, те да њихов Импакт фактор /фактор утицаја, одјека, релевантности/ расте, а да с друге стране инфаструктурни радови напредују.

“Завршили смо спрат и опремили модерне просторе, а кадровски смо ојачали на свим студијским програмима. Када све то саберемо, уз озбиљну интернационализацију и размјену са другим универзитетима, те уз мотивацију и ентузијазам наставника и студената, једноставно као декан морам да се поносим”, рекао је Бокоњић.

Он је додао да су студенти који овдје долазе одлични ученици.

“Од 130 дјеце, која су уписала одсјек медицину као студијски програм, 110 је одличних, а од тога више од 20 вуковаца, што нам је велика част. Дошли смо до стадијума да смо препознати, референтни, значајни у високом образовању и трудићемо се да тај пут наставимо. Поготово сада када нам долази велики број студената из иностранства, мораћемо да покажемо и докажемо нову димензију квалитета”, каже Бокоњић.

Према његовим ријечима, једног дана ће ти људи када оду одавде и почну да раде у својим земљама бити најбољи амбасадори и промотери Фоче, Републике Српске и ширег региона.

Са постигнутим успјесима од 1993. године, када се почело у оскудним условима и тешким временима, Медицински факултет израстао је у стуб развоја Фоче, Универзитета у Источном Сарајеву и источног дијела Републике Српске.

Начелник општине Милан Вукадиновић истиче да Медицински факултет сваке године прави нове искораке у свим сегментима.

“Нарочито смо поносни на студијски одсјек на енглеском језику, који је заживио у пуном капацитету. Влада Српске имала је разумијевања за улагања у зграду факултета и надамо се да ћемо у наредниом годинама у сарадњи са Владом успјети да изградимо нове смјештајне капацитете за наше сруденте и за студенте који студирају на енглеском језику, да трајно ударимо темељ тог новог студијског програма”, рекао је Вукадиновић.

Дан факултета традиционално је обиљежен свечаном академијом на којој су додијељена признања појединцима заслужним за развој факултета и захвалнице наставницима, сарадницима и радницима.

Добитник највећег признања- Плакете факултета, ове године је министар финансија Српске Зора Видовић, а признање ће бити накнадно уручено.

Награду за најбољег наставника истраживача добио је Бојан Јоксимовић, док је најбољи студент истраживач Драган Спаић.

Јоксимовић је ове године са колегама са других универзитета, између осталих из САД, Канаде и Србије, објавио четири научна рада.

“Захваљујући ранијим публикацијама, препознат сам од колега из иностранства, па сам добио позив са клинике са Рочестера из САД, да одрадим стастистичке анализе, што ми је такође велика награда за труд и рад”, рекао је Јоксимовић.

Међу награђенима је и Багван Синг, посредник из Индије, одакле је све више студената на Медицинском факултету у Фочи.

“Могу да истакнем да смо ове године имали стотину нових студената из Индије који су уписали медицину овдје, за разлику од прошле године када тај одзив није био велики и било је само осам студената. Био сам у многим земљама свијета и посредовао при упису студената, али са правом могу да истакнем да је овај факултет најбоље мјесто за стицање знања, искустава, праксе, са виском квалитетом наставе и предавача”, истиче Синг.

Он наглашава да је квалитетно знање овдје загарантовано и у првом плану, и да је, према томе, овај факултет број један за студенте.

Медицински факултет лани је добио ново рухо, захваљујући пројекту енергетске ефикасности, који је финансирала Влада Српске.

Факултет је својим средствима и уз подршку локалне заједнице доградио и један спрат и уз помоћ Владе приводи се крају опремање.

Од оснивања 1993. године, Медицински факултет у Фочи уписало је скоро 5.000 студената, а дипломирало је 1.800.

Filter 2019