Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Kuvari i ugostitelji, zanimanja koja sve više privlače mlade

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Stručni kadrovi iz oblasti kulinarstva i ugostiteljstva veoma su traženi na domaćem tržištu rada, ali i u zemljama zapadne Evrope. To je jedan od razloga što za upis na kulinarske i ugostiteljske smjerove u srednjim školama vlada veće interesovanje nego prethodnih godina.

Učenici Srednje škole „28. juni“ u Istočnom Sarajevu, koji su se opredijelili za zanimanja kulinarskog ili ugostiteljskog tehničara, mogu da tokom samog školovanja steknu zavidno znanje koje će im poslužiti kao dobra osnova za njihov rad u budućnosti.

Direktor Srednje škole „28. juni“, Boris Brajović, kaže da se na ova dva zanimanja godišnje upiše 20 do 30 učenika, ali da bi i veći broj učenika mogao da, relativno brzo nakon završetka škole, pronađe zaposlenje, jer vlada velika potražnja za profesionalnim, školovanim kadrom.

„Potražnja za ovim zanimanjima je velika, pa imamo i veliku zainteresovanost ugostitelja iz Istočnog Sarajeva, koji nam se, nerijetko, obraćaju i izražavaju želju za uspostavljanjem saradnje“, rekao je Brajović, dodajući da, na taj način, određen broj učenika prva radna iskustva stekne još tokom školovanja.

„Neki učenici starijih razreda rade tokom ljetne turističke sezone u Crnoj Gori ili Hrvatskoj, gdje ostvaruju i solidnu zaradu, što im, vjerovatno, predstavlja dodatni motiv da se bave ovim poslom. Možemo reći da se učenici naše škole, koji žele da uče i napreduju, već onog momenta kada im stavimo pečat na diplomu, smatraju potpuno osposobljenim za rad i da imaju mogućnost da se brzo zaposle u struci“, naglašava Brajović.

Direktor Brajović navodi da je kvalitetno izvođenje praktične nastave u ovoj školi omogućeno zahvaljujući Gradskoj razvojnoj agenciji Istočnog Sarajeva, posredstvom koje je realizovan projekat „Gastrofokus“,  implementiran u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, a uz podršku Vlade Švajcarske.

„Na taj način obezbijedili smo savremenu opremu za kabinet praktične nastave, vrijednu 35.000 KM, što nam je izuzetno značajno“, ističe Brajović.

Profesor ugostiteljsko-turističke grupe predmeta, Predrag Blagojević, kaže da u ovoj školi učenike na najbolji način pripremaju za buduće zanimanje i životno opredjeljenje, kako bi mogli da postanu društveno korisni građani u svojoj lokalnoj zajednici.

„Trudimo se da učenici zavole svoje zanimanje, da steknu osnov za budućnost. Prepoznajemo njihove afinitete, pa se u skladu s tim i ponašamo, jer nemaju svi učenici iste sklonosti“, ističe Blagojević i dodaje da učenike podstiče da napreduju u onoj oblasti u kojoj su najbolji.

Sve veći broj učenika upisuje ova zanimanja, jer su, prema riječima Blagojevića, prepoznali potrebe lokalne zajednice.

„Turizam i ugostiteljstvo svakako predstavljaju perspektivu ovog grada, a zaposlenje je, nakon završene srednje škole, izvjesno, tako da i učenici počinju sve više da razmišljaju na taj način. Nadam se da će naši kadrovi uspjeti da zadovolje potrebe tržišta rada, ali je potražnja još uvijek veća od broja učenika koje obrazujemo“, navodi Blagojević.

Željka Vidić, profesor praktične nastave kuvarstva, kaže da grupa učenika praktičnu nastavu obavlja u školi, dok određen broj učenika praktična znanja stiče u privrednim subjektima i ugostiteljskim objektima u Istočnom Sarajevu.

„Učenici imaju veoma dobre uslove za rad, jer smo prije tri, četiri godine, zahvaljujući donaciji, opremili kuhinju savremenom opremom i aparatima, tako da učenici mogu da u samoj školi steknu potrebno praktično znanje. Najvažnije je to što đaci imaju priliku da, tokom školovanja, steknu sposobnosti koje će moći da primijene u poslu“, smatra Vidić.

Vidićeva precizira da na časovima praktične nastave učenici najčešće spremaju jela po narudžbi, dezerte i peciva.

„U školi imamo i sekciju ‘Slatki zalogaj’, gdje učenici mogu da nauče kako se spremaju različite slastice, kolači, ali i slatka peciva“, pojašnjava Vidić.

Aljoša Mrđa, koji se školuje za kuvara,  kaže da je prezadovoljan načinom na koji se odvija praktična nastava u ovoj školi, jer je stekao sva potrebna znanja i vještine koje će moći da iskoriti nakon završetka školovanja. Planira da, nakon srednje škole, upiše višu školu u Novom Sadu, nakon čega će, vjeruje, brzo pronaći zaposlenje.

„Tokom ljetnog raspusta radio sam malo u restoranu Al Parko, ali sam kuvao i kod kuće. Roditelji su zadovoljni onim što napravim, ali to za njih nije ništa novo, jer od malena kuvam i spremam jela“, kaže Aljoša.
Filter 2019