Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Ко је Јаков Милатовић, извjесно нови градоначелник Подгорице

Фото: Агенције

Извор: Танјуг

Јаков Милатовић, судећи према резултатима локалних избора извjесни је градоначелник Подгорице. Био је министар у бившој црногорској влади премијера Здравка Кривокапића, а покрет Европа сад основао је са својим колегом, бившим министром финансија, Милојком Спајићем.

Рођен је 1986. у Титограду, данашња Подгорица. У Кривокапићевој влади је био министар економског развоја.

Основне студије у области економије завршио је на Економском факултету Универзитета Црне Горе, са просjечном оцjеном 10 и био је студент генерације. Добитник је бројних домаћих признања. Као стипендиста америчке владе провео је једну студијску годину на Универзитету савезне државе Илиноис, као стипендиста аустријске владе један семестар на Универзитету за економију и бизнис у Бечу, а као стипендиста Европске комисије једну студијску годину на Универзитету у Риму.

Магистарске студије у области економије завршио је на Универзитету Оксфорд и био је стипендиста британске владе.

Радно искуство започео је у НЛБ банци у Подгорици као дио тима за управљање ризиком, затим у Дојче банци у Франкфурту у тиму за процјену кредитног ризика земаља са фокусом на земље Централне и Источне Европе. Од 2014. године радио је у Европској банци за обнову и развој (ЕБРД) у тиму за економску и политичку анализу, прво као економски аналитичар за регион југоисточне Европе а након унапређења у позицију економисте покривао је земље Западног Балкана из канцеларије у Подгорици.

Године 2018. унапријеђен је у главног економисту са задатком да покрива земље ЕУ, укључујући Румунију, Бугарску, Хрватску и Словенију из канцеларије у Букурешту.

Покрет Европа сад основан је прије само четири мјесеца и добио је назив по економском програму који је усвојила Кривокапићева влада током свог једногодишњег мандата.

Након јучерашње побједе на изборима у Подгорици, Милатовић је грађанима поручио да је Подгорица сада слободан град.

Уочи избора Милатовић је у медијима представљен као човјек “без мрље у каријери и животу”, пристојан и породичан човек, који потиче из породице која је и по оцу и по мајци позната само по добру.

За њега кажу да је радан, привлачан и неуморан, посвећен отац ћерке Саре и сина Давида, брижан супруг, пажљив син и брат.

У Црну Гору се вратио из иностранства на позив Кривокапића да у његовој влади буде министар економског развоја.

Јакова Милатовића описују као лидера и тимског играча, који од сарадника увијек извуче најбоље и највише.

Тим којим је Јаков окружен су људи слични њему. Образовани, млади, доказано способни људи који воле Подгорицу и одлучни су да му дају максимум.

Покрет Европа сад је јучерашњим изборима у Подгорици освојио 21,7 одсто подршке и имаће прилику да формира власт у главном граду Црне Горе и тиме након 24 године пошаље Демократску партију социјалиста Мила Ђукановића у опозицију.

Милатовићев и Спајићев Програм покрета Европа сад предвиђа повећање минималлних зарада у Црној Гори на 450 евра и реформисан порески систем тако да послодавци више не плаћају здравствено осигурање за запослене већ тај новац њима исплаћују у оквиру нето зараде, ријечју бољи живот грађана.

Filter 2019