Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Зимско рачунање времена почиње у недјељу, казаљке помјерамо за један сат уназад

Извор: Глас Српске

Крајем овог мјесеца завршава се љетно, а почиње зимско рачунање времена. То значи да у недјељу, у ноћи са 29. на 30. октобар, казаљке на сатовима треба помјерити за један сат уназад.

У 3:00 сата казаљке на сатовима треба вратити један сат уназад, односно на 2:00 сата, а што је у складу са Законом о рачунању времена.

Увођење тзв. љетног рачунања времена изворно је предложено ради штедње енергије као “Даyлигхт Савинг Тиме” (ДСТ). То је први предложио Бењамин Франклин 1784. године у есеју који је послао уредницима једног паришког листа. Прелазак је први пут службено проведен у дијелу Канаде 1908. године, а потом су га слиједиле остале земље.

У Босни и Херцеговини су се казаље почеле помјерати 27. марта 1983. године, док је још била под саставом бивше Југославије.

Иначе, помијерање казаљки са љетног на зимско рачунање убрзо би могло бити прошлост, с обзиром да је Европски парламент још у марту 2019. године изгласао укидање правила до краја 2021. године.

Одлука још увијек није на снази због тога што земље Европске уније нису одредиле да ли ће се примјењивати љетно или зимско рачунање времена.

Помјерање казаљки доноси одређене промјене

Љетно рачунање времена креирано је да људима пружи сат времена више дневног свјетла, али стварност је да многи људи, како се ближи зима и ноћ раније пада, започињу и завршавају свој радни дан у мраку, уз малу могућност да проводе вријеме на сунчевој свјетлости.

Враћањем на зимско рачунање времена сунце ће раније излазити, али и залазити, док ће у ноћи када се враћају казаље, многи људи спвати један сат дуже.

То значи много и вјероватно ће првобитно бити од помоћи да се ујутро осјећате одморније и спремније за свакодневне обавезе. Но, важно је знати да је тако нарушена наша стечена рутина те да нам је навечер теже навикнути се да раније идемо у кревет.

Како би што прије привикли своје тијело на ову промјену, потрудите се да будете што изложенији свјетлу, као и да покушате сваке ноћи ићи у исто или бар приближно вријеме на спавање.

Filter 2019