Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Зашто опет помјерамо сатове, а гласано је за укидање те праксе

Извор: Танјуг

Грађани ЕУ су 2018. гласали за укидање смјене љетног и зимског времена, односно помјерања сата, али се од тада ништа није догодило, па се у сутра, у недјељу, 30. октобра, часовници опет помјерају за један сат уназад.

Европска комисија је 2018. године предложила да се укине љетно и зимско рачунање времена, подсјећа Дојче веле (DW).

У далеко најуспјешнијој онлајн анкети ЕК, више од 80 одсто од 4,6 милиона учесника анкете било је – за.

Углавном су то били Нијемци, плус неколико гласова из Аустрије и Луксембурга.

И Европски парламент је већином подржао приједлог.

Оно што још недостаје јесте одобрење 27 чланица ЕУ, али, свих ових година, оне, како наводи DW, једноставно нису урадиле ништа.

-Посљедња расправа одржана је 2019. – каже портпарол ЕК Адалберт Јанз.

Према његовим ријечима, лопта је и даље код држава чланица и ту ће остати у догледно вријеме јер очигледно да нико у европским престоницама не жели да се бави непријатном темом.

У Берлину незванично кажу да ЕУ тренутно има других брига, с обзиром на пандемију короне, рат у Украјини и енергетску кризу.

Ствар је компликованија него што се очекивало јер свака земља ЕУ мора сама да одлучи да ли њени грађани треба да живе стално по љетном или по зимском рачунању времена и ту почињу проблеми.

DW као нека од питања поставља да ли ће наставити да постоји велика временска зона са 16 земаља, или ће малогранични путници на граници морати да мијењају сат два пута дневно, шта је с возом и аеродромима, као и да ли ће зими у Шпанији ускоро бити свјетло у 10 сати, док ће у Пољској бити мрак у 14:30.

Земље чланице враћају лопту опет Европској комисији зато што, према чешком Предсједавању Савјету ЕУ – ЕК није обезбиједила свеобухватну процјену посљедица окончања помјерања сата – што власти у Бриселу виде сасвим другачије.

Ерик Мамер, један од портпарола предсједнице ЕК Урсуле фон дер Лајен, прима то са хумором, па каже да је срећан што ће за викенд спавати сат дуже.

Filter 2019