Затвор у Војковићима добија осматрачнице

Извор: Глас Српске

Менаџмент “државног затвора” у Војковићима, надомак Источне Илиџе, који готово од камена-темељца слови за једну од најбезбједнијих установа тог типа у региону, планира да ојача своје бедеме изградњом осматрачница, али све ће то да зависи од количине новца коју буду имали у каси наредне године.

  Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, који је познатији као државни затвор и у којем се налазе и лица осуђена за најтежа кривична дјела, припремио је прву верзију плана рада за 2023. гдје су побројали приоритете у складу са потребама.

На листи је унапређење третмана затвореника и притвореника, поступка процјене ризика, хуманији третман затвореника под појачаним надзором, ажурно поступање са представкама, поднесцима и жалбама те обука и усавршавање људских потенцијала и сарадња са другим институцијама.

Завод је за наредну годину испланирао изградњу друге осматрачнице, као и приступног пута за осматрачницу како би се степен обезбјеђења установе подигао на виши ниво. Њихове рачунице из плана показују да ће им за те послове бити потребно 800.000 КМ, односно 710.000 за осматрачницу, а остатак за приступни пут до исте, док су процјене да ће им за нормалан рад требати 16,8 милиона за текуће издатке и капитална улагања.

До проблема у спровођењу програма рада затвора у Војковићима, ипак, како признају и у Заводу може доћи ако у 2023. години не буде на вријеме усвојен буџет институција БиХ јер им је за њихове планове првенствено потребан новац.

Осим тога, упозоравају да рад у ванредним околностима као што је пандемија и глобална криза која узрокује инфлацију може утицати и на њих те значајно умањити квалитет живота затвореника због недостатка новца за набавку хране, хигијенских средстава, за одијевање, здравствену заштиту затвореника, ресоцијализацију и тако даље.

Управник Завода Синиша Перковић за “Глас Српске” је подвукао да им је, због особа које се налазе унутра, безбједност на првом мјесту. Појаснио је и да је у плану градња двије осматрачнице.

“Осматрачница мора да постоји, а за прву је већ спроведена тендерска процедура. Ријеч је о капиталном пројекту, а градња би требало да почне ове, а заврши 2023. године. С друге стране, ако буџет за идућу годину буде на вријеме усвојен, планирана је градња и друге осматрачнице”, истакао је Перковић и додао да ће и сам улазак у затвор бити покривен камерама.

Камен-темељац за овај затвор постављен је 2006. а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак, званично је отворен тек након 14 година. Затворски комплекс, на 24.000 квадрата, чини десет објеката, од којих је дио резервисан за притворенике и затворенике које је осудио Суд БиХ.

Свака ћелија је, према ранијим подацима, површине 12 квадратних метара, а вриједност пројекта је процијењена на 40 милиона евра. Највећи донатор је била Европска унија, са уложених више од десет милиона евра, а дио је финансиран и из буџета БиХ.

Информације

Руководство Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ дужно је, на шта су указали и у програму који је стигао у фазу консултација прије слања на усвајање Савјету министара БиХ, достављати редовне извјештаје Министарству правде БиХ. То се посебно односи на број затвореника и притвореника, остваривање загарантованих права, коришћењу погодности те о дисциплинским процедурама.

Filter 2019