Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Економски факултет Пале добио Тедквал сертификат за програм Туризам и хотелијерство

Извор: Срна

На Економском факултету на Палама данас је одржана свечаност поводом добијања Тедквал /TedQual/ сертификата за програм “Туризам и хотелијерство”, који је додијелила Академија Свјетске туристичке организације УН, а представља златни стандард у туристичком образовању.

Помоћник министра за туризам и угоститељство Републике Српске Предраг Тешић рекао је новинарима да ресорно министарство даје подршку Економском факултету, те да Влада Републике Српске улаже огромне инвестиције у сектор туризма на Палама и Јахорини.

“Финансијски смо подржали Економски факултет Пале за добијање међународног стандардног сертификата јер сматрамо да ће студенти који буду завршавали овај факултет на Палама у будућности моћи не само да управљају туристичким сектором у Српској, него и у свијету”, истакао је Тешић.

Он је нагласио да је циљ да студенти остану у Републици Српској и да раде у туризму, те очекује да ће и други факултети ићи тим правцем и подићи квалитет попут Економског факултета Пале.

Декан овог факултета Марко Ђого истакао је да је Економски факултет Пале прва установа у БиХ, а пета на западном Балкану која је добила Тедквал међународни сертификат, за који су критеријуми били високи.

“Нашим студентима након завршетка студија ако оду у иностранство и кажу да су студирали на високошколској установи која има Тедквал сертификат свугдје у свијету таква диплома биће препозната”, рекао је Ђого.

Он је додао да Економски факултет Пале предано ради на достизању квалитета и унапређења високог образовања у сектору туризма.

Ђого је навео да су студијски програм “Туризам и хотелијерство” отворили прије десет година, да је заинтересованост за ове студије на задовољавајућем нивоу, и да овим сертификатом очекују прилив студената из земаља региона.

Универзитет у Источном Сарајеву стекао је овај сертификат уз техничку подршку УСАИД-овог Пројекта развоја одрживог туризма БиХ како би се унаприједио студијски програм и амбијент у којем се он изводи, унапријеђујући сарадњу са привредом и јачањем улоге студената.

Директор Одјељења за екомски развој USAID мисије у БиХ Kарл Вустер рекао је да ова организација посматра БиХ као једну од најатрактивијих, најдубљих и највећих потенцијала у туристичком смислу, јер има природне љепоте и потенцијале које треба развијати.

“Међу њима је недостатак радне снаге и због тога је важно радити и унапређивати образовање. Зато је USAID подржао Економски факултет Пале у стицању престижног сертификата”, истакао је Вустер.

Он је навео да добијањем овог сертификата прича не стаје, те представља само почетак и подразумијева константни даљи рад.

Студент треће године студијског програма “Туризам и хотелијерство” на Економском факултету Пале Милица Kовач рекла је да ће овим сертификатом студенти добити помоћ у образовању, даљем стицању знања, а биће и признатији у свијету и лакше долазити до посла.

Тедквал сертификат је глобално препознат као синоним за изврсно образовање и истраживање у области туризма.

Filter 2019