Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

Др Тушевљак о реуматоидном артритису, узроцима, симптомима и лијечењу

Извор: Филтер

„Реуматоидни артритис је системска упална болест везивног ткива непознатог узрока, прогресивног хроничног или субакутног тока са погоршањима и ремисијама, а која захвата више органских система“, рекла је прим. др Биљана Тушевљак, специјалиста интерне медицине која се од 2012. године бави реуматологијом.

Она каже да жене приближно три пута чешће обољевају него мушкарци. Болест започиње најчешће током четврте и пете деценије живота. Током еволуције болести јавља се осјећај бола, а први нешто одређенији осјећај је јутарња укоченост у зглобовима, посебно шакама.

Kарастеристично обиљежје за реуматоидни артритис је перзистирајући синовитис који најчешће симетрично захвата периферне зглобове. Упала узрокује деструкцију хрскавице и коштане ерозије, што је главна карактеристика болести, објаснила је др Тушевљак.

„Објективни видљиви знак артритиса је оток зглоба. Промјене се дешавају и на лактовима, раменима, стопалима, глежњевима, кољенима, куковима, а карактеристичне су и вангзлобне промјене, као и остеопороза“, нагласила је др Тушевљак.

Према њеним ријечима реуматоидни фактор типично је антитијело у реуматоидном артритису и незаобилазни дио обраде болесника са артритисом, као и најбољи показатељ тежине болести. Ниво РФ у крви је индикатор дијагнозе, прогнозе и активности болести, те учинка терапије.

Седиментација еритроцита се обавезно контролише у току болести да се види степен активности болести и прати њен ток.

Др Тушевљак истиче да су антицитрулинска антитијела специфична за реуматоидни артритис и данас се одређују рутински. Радиографске промјене типичне су промјене и јављају се рано у току прве двије године болести. Прве промјене треба тражити на зглобовима шака и стопала. Обавезно правити снимке обје шаке и стопала јер су промјене у РА симетричне.

“Терапија укључује медикаментну терапију, медицинску рехабилитацију, хируршке интервенције, едукацију болесника и фамилије, адекватну исхрану”, објашњава др Тушевљак и додаје да постоји неколико група лијекова за лијечење реуматоидног артритиса, као што су нестероидни антиупални лијекови, глукокортикоиди, лијекови који модификују ток болести, те група лијекова познатија као биолошки лијекови.

Filter 2019