Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Данас је Свети Лука, вјерује се да почиње вријеме зиме

Извор: Глас Српске

Српска православна црква (СПЦ) данас прославља светог апостола и јеванђелисту Луку и светог Петра Цетињског.

Свети Лука  био је апостол и јеванђелист, свједок Христових чудеса и пратилац апостола Павла.

Свети Лука рођен је у Антиохији. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис, односно црквено зидно сликарство.

Срео је Исуса и кренуо за њим, видио је васкрслог Господа, и по силаску Духа Светога, са апостолом Павлом преводио је у вјеру незнабошце.

На молбу хришћана написао је Јеванђеље око 60. године.

Послије смрти апостола Павла, проповиједао је по Италији, Далмацији и Македонији, Херцеговини, Црној Гори, Албанији…

Живописао је три иконе Богородице и иконе апостола Петра и Павла, због чега се сматра оснивачем хришћанског иконописа.

И у дубокој старости наставио је да пише, путује и проповиједа. У 84. години, мученички је пострадао за вјеру у Теби.

У вријеме цара Констанција мошти овог светитеља пренијете су у Цариград.

Лучиндан, како га називају, честа је крсна слава. Каже се – “иде Лука – ето вука” или “свети Лука снијег до кука”, јер почиње вријеме зиме. Вјеровало се и да ако домаћин на Лучинданско јутро порани у тор да обиђе стоку па види како стока тога јутра лежи, таква ће бити и зима – ако је подвила ноге, вјеровало се да ће зима бити оштра а година зла, а ако је ноге опружила, вјеровали су да их чека блага зима, добра година и још боља љетина.

Свети Лука слави се и као исцјелитељ и заштитник појединих заната.

Светог Луку као заштитника љекара и медицинара данас слави љекарска професија, а православни вјерници вјерују да његове мошти имају чудотворну моћ да исцијеле и најтеже болести. Сам Свети Лука лијечио је бесплатно.

Свети Петар Цетињски

Свети Петар Цетињски био је познат по скромном и честитом животу, који је витешки посветио свом народу, борећи се да измири завађена племена и одбрани земљу од спољних непријатеља.

Његове мошти почивају у манастиру на Цетињу. Свети Петар Цетињски био је митрополит црногорски. Рођен је 1749. у селу Његуши. Ступио је у монашки чин у својој 12. години. Године 1782. постаје митрополит и господар Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је свом народу.

Радио је на помирењу завађених племена и бранио земљу од освајача. Прославио се побједом над Наполеоновом војском у Боки и Далмацији.

Иако је био кнез, живио је као прост монах у једној тјескобној келији. Упокојио се 31. октобра 1830. године. Његове чудотворне мошти почивају у Цетињском манастиру.

Filter 2019