Thu. Dec 1, 2022
ћирилица /latinica

Danas ustoličenje Patrijarha Porfirija u Pećkoj Patrijaršiji

Izvor: Glas Srpske

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije biće danas ustoličen u manastiru Pećka Patrijaršija, a u tron Arhiepiskopa pećkih i Patrijarha srpskih trebalo bi da ga uvedu dva najstarija arhijereja, što su po godinama mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkop sremski Vasilije.

Na taj način zaokružiće se proces koji je počeo 18. februara 2021. godine kada je Porfirija na patrijaršijski tron, kao 46. poglavara SPC, doveo apostolski žrijeb u vidu ruke monaha Mateja iz manastira Sisojevac.

Do tog čina doći će, bar prema najavama iz Patrijaršije, nakon svete liturgija koju će, povodom praznika Pokrova Presvete Bogorodice, slave Pećke patrijaršije, predvoditi patrijarh. Nakon toga, njega bi u sveti presto trebalo da uvedu najstariji arhirejeji, koji će mu uručiti simbole patrijarha, panagiju arhiepiskopa (mala ikona koja se nosi na prsima), žezlo i belu panakamilavku (kapu).

Prvi hirotonisan patrijarh Dimitrije

Tako će biti nastavljena gotovo stogodišnja tradicija čina hirotonisanja u srednjevjekovnom manastiru Pećka patrijaršija na Kosovu, gde srpski patrijarsi stupaju na dužnost. Ta praksa počela je 1924. godine kada je u Pećkoj patrijaršiji ustoličen prvi patrijarh Srpske patrijaršije Dimitrije (Pavlović). Od tada, pa do danas, u ovoj srpskoj svetinji, ustoličeno je još pet poglavara, Varnava (1930), Gavrilo (1938), German (1960), Pavle (1994) i Irinej (2010).

Svako od ovih ustoličenja bilo je različito i zavisilo je i od političkih prilika na Kosovu i Metohiji a prema nekim zapisima, ali i kazivanju blagopočivšeg patrijarha Irineja, najsvečanije je bilo ono kada je patrijarh Dimitrije uveden u drevni tron,a najskromnije se vezuje za poglavara SPC, Pavla.

Koliko su se političke prilike u poslednjih sto godina promijenile i uticale na one svjetovne može se vidjeti iz zapisa koji su opisali ustoličenje prvog patrijarha obnovljene Srpske patrijaršije, Dimitrija, 1924 godine. Tada je slavlje trajalo nekoliko dana sa bogatim programom u manastiru Pećka patrijaršija. U ovoj svetinji u tu čast nastupila je skopska pozorišna trupa, orkestar Kraljeve garde kao i hor.

Na svečanosti bio i kralj Aleksandar prvi

Okolo su odzvanjali topovski pucnji a svečanosti je prisustvovao i Kralj Petar prvi u pratnji kraljice. Oni su stigli dan prije ustoličenja, i to u Dečane, gdje su razgledali manastir a zatim otišli da spavaju u šator koji je za njih podignut u kestenovoj šumi oko manastira. Sutradan, su krenuli ka Peći a od Dečana do manastira Pećke patrijaršije, seljaci Arnauti okitili su prozore državnim zastavama i ćilimima, a neki su okačili ikone. Tako je bar tada preneo reporter “Politike”.

Zbog takve atmosfere i poslanica, koju je patrijarh Dimitrije poslao narodu, bila je veoma kratka -izražavala je radost što je Patrijaršija obnovljena i zadovoljstvo zbog bratske međusobne ljubavi svih naroda na tom prostoru.

Od tada do danas mnogo što šta se promenilo u političkim prilikama pa je neizvesno da li će pored crkvenih velikodostojnika moći da prisustvuju i predstavnici države ali vjernici.

Moguće provokacije Albanaca

Ono što je izvjesno to je da zastava države Srbije i ikona neće biti na prozorima Albanaca od Dečana do Peći, već se može desiti da kao vid provokacije se nađu one koje simbolizuju Veliku Albaniju, za šta postoje neke najave. Da do tih političkih provokacija ne bi došlo na ovako važnom vjerskom događaju, pobrinuće se KFOR koji bi trebalo da obezijbedi sigurnost kako vladika tako i vijernika koji dođu.

Ono što je sigurno to je da sam patrijarh Porfirije te provokacije neće podsticati jer je on i prilikom izbora za Patrijarha 12. februara, ali i u kasnijim svojim izjavama, jasno stavio do znanja da je njemu u svom djelovanju mir na Kosovu i Metohiji prioritet.

– Kosovo je za naš zavet, a taj kosovski zavet je vezan za Novi zavjet u čijem temelju stoji svetost. Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolijevkom, sa suštinom našeg identiteta. Mi smo u Kosovu i Kosovo je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici i kosovskom zavjetu.Mi i braću Albance vidimo kao svoju braću. Siguran sam da se možemo ne samo razumeti nego i živeti zajedno, rasti i graditi. Samo da nas ne uče miru i zajednici oni koji siju razdor među ljudima, a imaju samo neke nama strane daleke ovozemaljske interese – naveo je Porfirije.

U nadi da danas neće biti onih koji će sijati razdor i na ustoličenju Porfirija u Pećkoj patrijaršiji, očekivanja onih dobronamjernih ljudi svih nacija na prostoru Kosova i Metohije su da će crkvena ceremonija proteći dostojanstveno i bez političkih provokacija.

Inače, patrijarh Porfirije u srijedu uveče stigao je u Pećku patrijaršiju. Prije toga je bio u Prizrenu , gdje ga je pred Sabornom crkvom Svetog Đorđa, dočekao vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom. Sa poglavarom SPC stiglo je više episkopa kao i ruski vladika budipeštanski Ilarion Alfajev. Očekuje se da ustoličenju Porfireja prisustvuju više od dvadeset vladika, piše Blic.

Filter 2019