Wed. Nov 30, 2022
ћирилица /латиница

Данас устоличење Патријарха Порфирија у Пећкој Патријаршији

Извор: Глас Српске

Патријарх Српске православне цркве Порфирије биће данас устоличен у манастиру Пећка Патријаршија, а у трон Архиепископа пећких и Патријарха српских требало би да га уведу два најстарија архијереја, што су по годинама митрополит дабробосански Хризостом и епископ сремски Василије.

На тај начин заокружиће се процес који је почео 18. фебруара 2021. године када је Порфирија на патријаршијски трон, као 46. поглавара СПЦ, довео апостолски жријеб у виду руке монаха Матеја из манастира Сисојевац.

До тог чина доћи ће, бар према најавама из Патријаршије, након свете литургија коју ће, поводом празника Покрова Пресвете Богородице, славе Пећке патријаршије, предводити патријарх. Након тога, њега би у свети престо требало да уведу најстарији архирејеји, који ће му уручити симболе патријарха, панагију архиепископа (мала икона која се носи на прсима), жезло и белу панакамилавку (капу).

Први хиротонисан патријарх Димитрије

Тако ће бити настављена готово стогодишња традиција чина хиротонисања у средњевјековном манастиру Пећка патријаршија на Косову, где српски патријарси ступају на дужност. Та пракса почела је 1924. године када је у Пећкој патријаршији устоличен први патријарх Српске патријаршије Димитрије (Павловић). Од тада, па до данас, у овој српској светињи, устоличено је још пет поглавара, Варнава (1930), Гаврило (1938), Герман (1960), Павле (1994) и Иринеј (2010).

Свако од ових устоличења било је различито и зависило је и од политичких прилика на Косову и Метохији а према неким записима, али и казивању благопочившег патријарха Иринеја, најсвечаније је било оно када је патријарх Димитрије уведен у древни трон,а најскромније се везује за поглавара СПЦ, Павла.

Колико су се политичке прилике у последњих сто година промијениле и утицале на оне свјетовне може се видјети из записа који су описали устоличење првог патријарха обновљене Српске патријаршије, Димитрија, 1924 године. Тада је славље трајало неколико дана са богатим програмом у манастиру Пећка патријаршија. У овој светињи у ту част наступила је скопска позоришна трупа, оркестар Краљеве гарде као и хор.

На свечаности био и краљ Александар први

Около су одзвањали топовски пуцњи а свечаности је присуствовао и Краљ Петар први у пратњи краљице. Они су стигли дан прије устоличења, и то у Дечане, гдје су разгледали манастир а затим отишли да спавају у шатор који је за њих подигнут у кестеновој шуми око манастира. Сутрадан, су кренули ка Пећи а од Дечана до манастира Пећке патријаршије, сељаци Арнаути окитили су прозоре државним заставама и ћилимима, а неки су окачили иконе. Тако је бар тада пренео репортер “Политике”.

Због такве атмосфере и посланица, коју је патријарх Димитрије послао народу, била је веома кратка -изражавала је радост што је Патријаршија обновљена и задовољство због братске међусобне љубави свих народа на том простору.

Од тада до данас много што шта се променило у политичким приликама па је неизвесно да ли ће поред црквених великодостојника моћи да присуствују и представници државе али вјерници.

Могуће провокације Албанаца

Оно што је извјесно то је да застава државе Србије и икона неће бити на прозорима Албанаца од Дечана до Пећи, већ се може десити да као вид провокације се нађу оне које симболизују Велику Албанију, за шта постоје неке најаве. Да до тих политичких провокација не би дошло на овако важном вјерском догађају, побринуће се КФОР који би требало да обезијбеди сигурност како владика тако и вијерника који дођу.

Оно што је сигурно то је да сам патријарх Порфирије те провокације неће подстицати јер је он и приликом избора за Патријарха 12. фебруара, али и у каснијим својим изјавама, јасно ставио до знања да је њему у свом дјеловању мир на Косову и Метохији приоритет.

– Косово је за наш завет, а тај косовски завет је везан за Нови завјет у чијем темељу стоји светост. Отуда је Косово за нас нит, пупчана врпца која нас повезује са нашом духовном историјском колијевком, са суштином нашег идентитета. Ми смо у Косову и Косово је у нама, у нашима светињама, у ћирилици и косовском завјету.Ми и браћу Албанце видимо као своју браћу. Сигуран сам да се можемо не само разумети него и живети заједно, расти и градити. Само да нас не уче миру и заједници они који сију раздор међу људима, а имају само неке нама стране далеке овоземаљске интересе – навео је Порфирије.

У нади да данас неће бити оних који ће сијати раздор и на устоличењу Порфирија у Пећкој патријаршији, очекивања оних добронамјерних људи свих нација на простору Косова и Метохије су да ће црквена церемонија протећи достојанствено и без политичких провокација.

Иначе, патријарх Порфирије у сриједу увече стигао је у Пећку патријаршију. Прије тога је био у Призрену , гдје га је пред Саборном црквом Светог Ђорђа, дочекао владика рашко-призренски Теодосије са свештенством. Са поглаваром СПЦ стигло је више епископа као и руски владика будипештански Иларион Алфајев. Очекује се да устоличењу Порфиреја присуствују више од двадесет владика, пише Блиц.

Filter 2019