Sun. Dec 4, 2022
ћирилица /latinica

Vjernici slave Pokrov Presvete Bogorodice – koja su vjerovanja vezana za ovaj praznik

Izvor: Agencije

Pravoslavni vjernici danas slave Pokrov Presvete Bogorodice. U srpskom narodu ovaj praznik naročito slave žene, poste i vjeruju da će lakše da rađaju i podižu decu.

Na današnji dan 911. godine, za vrijeme cara Lava Mudrog, Sveta Djeva Marija tokom službe javila se okupljenom narodu na molitvi u Bogorodičinoj crkvi u Carigradu.

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrtom času svenoćnog bdenija, vjernici su ugledali Presvetu Majku Božiju sa raširenim omoforom, odnosno pokrovom na rukama, kojim je pokrila sve prisutne, dajući znak da pod svoje okrilje uzima sve koji vjeruju u nju i njenog sina.

Tako je uveden praznik, u narodu poznat i kao Pokrovica, koji proslavlja Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćanskog roda, koja moli Gospoda za milost prema grešnima.

Praznik zastupnice ljudi pred Tvorcem poštuju svi, a žene, po običajnom kalendaru, danas ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove.

Mlade žene posebno se mole Bogorodici, zaštitnici svih žena, posebno porodilja i majki.

Pećka Patrijaršija proslavlja Pokrov Presvete Bogorodice kao svoju slavu, a u brojnim gradovima u Srbiji održavaju se vašari.

Filter 2019