Вјерници славе Покров Пресвете Богородице – која су вјеровања везана за овај празник

Извор: Агенције

Православни вjерници данас славе Покров Пресвете Богородице. У српском народу овај празник нарочито славе жене, посте и вјерују да ће лакше да рађају и подижу децу.

На данашњи дан 911. године, за вријеме цара Лава Мудрог, Света Дјева Марија током службе јавила се окупљеном народу на молитви у Богородичиној цркви у Цариграду.

Црква је била испуњена побожним народом и сви су били дубоко утонули у молитву. При дну цркве налазили су се Свети Андреј Јуродиви и његов ученик Епифаније.

У четвртом часу свеноћног бденија, вјерници су угледали Пресвету Мајку Божију са раширеним омофором, односно покровом на рукама, којим је покрила све присутне, дајући знак да под своје окриље узима све који вјерују у њу и њеног сина.

Тако је уведен празник, у народу познат и као Покровица, који прославља Богородицу као покровитељку и заштитницу хришћанског рода, која моли Господа за милост према грешнима.

Празник заступнице људи пред Творцем поштују сви, а жене, по обичајном календару, данас не би требало да раде никакве тешке физичке послове.

Младе жене посебно се моле Богородици, заштитници свих жена, посебно породиља и мајки.

Пећка Патријаршија прославља Покров Пресвете Богородице као своју славу, а у бројним градовима у Србији одржавају се вашари.

Filter 2019