Sun. Nov 27, 2022
ћирилица /латиница

БиХ добила препоруку за кандидатски статус

Извор: РТРС, Срна

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи потврдио је данас да је Европска комисија препоручила да се Босни и Херцеговини додијели кандидатски статус.

“Давање статуса земље кандидата је понуда са европске стране упућена БиХ и грађанима БиХ. Ми то чинимо за грађане, међутим то долазу уз висока очекивања. Политичка елита то мора претворити у стварност”, истакао је Вархељи.

У дијелу документа који је на Твитеру објавио европски посланик Тис Ротен наводи се да БиХ, као приоритет, мора да усвоји допуне постојећег Закона о високом судском и тужилачком савјету, те да усвоји нови закон о ВСТС и закон о судовима у БиХ.

Према објављеном тексту, од БиХ се очекује и то да усвоји закон о спречавању сукоба интереса, да предузме одлучне кораке ка јачању спречавања и борбе против корупције и организованог криминала.

ЕУ очекује од БиХ да одлучно унаприједи рад са циљем осигуравања ефикасне координације на свим нивоима, посебно у управљању границама и капацитетима за управљање миграцијама, те обезбјеђивању функционисања система за азил.

Осим тога, од БиХ се захтијева да осигура забрану мучења, прије свега успостављањем превентивног механизма на нивоу БиХ против тортуре и малтретирања.

У тексту се истиче да БиХ треба да гарантује слободу говора и медија, те заштиту новинара, прије свега обезбјеђивањем одговарајућег судског поступка у случајевима пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима.

Од БиХ се, према тексту саопштења, очекује и то да осигура резултате у функционисању на свим нивоима механизма координације о питањима ЕУ, укључујући развој и усаглашавање програма за усвајање правне аквизиције ЕУ.

Filter 2019