Бившем директору УИО БиХ пет и по година затвора

Извор: Глас Српске

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ донијело је другостепену пресуду којом је бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Кемал Чаушевић осуђен на пет и по година затвора.

Чаушевић је у првостепеном поступку био осуђен на девет година затвора, а из Суда БиХ је саопштено да су жалба Чаушевића и његових бранилаца, те жалбе бранилаца оптуженог Анеса Садиковића, изјављене у односу на дио осуђујуће првостепене пресуде од 27. маја 2021. године, одбијене као неосноване, а жалба Тужилаштва БиХ дјелимично уважена у односу на оптуженог Кемала Чаушевића.

“Пресуда је преиначена у дијелу изречене кривичноправне санкције у односу на Чаушевића, на начин да му је за примање дара и других облика користи изречена казна затвора у трајању од пет година и шест мјесеци”, навели су из Суда БиХ.

Жалба Тужилаштва БиХ у односу на тачку 2. ослобођајућег дијела првостепене пресуде од је одбијена као неоснована и првостепена пресуда је у том дијелу потврђена.

“Жалбе оптуженог Чаушевића и његових бранилаца, жалбе Аиде Чаушевић и малољетне К. Ч, изјављене по пуномоћнику, у односу на тачку 1. 2. осуђујућег дијела пресуде и у односу на одлуке о одузимању имовинске користи, као и одлука о трошковима поступка овог дијела осуђујуће пресуде, су уважене и првостепена пресуда је у том дијелу укинута и одређен претрес пред вијећем Апелационог одјељења”, навели су из Суда БиХ.

Првостепеном пресудом Суд је Чаушевићу изрекао јединствену казну затвора у трајању од девет година, а оптуженом Анесу Садиковићу затвор од двије године.

“Пресудом је наложено одузимање имовинске користи од Чаушевића прибављене извршењем кривичног дјела, и то 575.239 КМ”, подсјећају из Суда БiХ.

Против другостепене пресуде жалба није дозвољена.

Према оптужници, постојао је договор да ће Чаушевић фаворизовати Садиковићеве и компаније Сединета Карића, такође познатог као „краљ текстила“, који је прије пет година након споразумног признања кривице осуђен на годину затвора због давања дара и других облика користи.

Њиховим компанијама су наводно наплаћиване ниже цијене по фактурама у односу на оне стварне, њихова роба није детаљно прегледавана и исти дан је пролазила кроз царину, што није био случај са робом других фирми.

Тврди се да је Чаушевић тиме стекао вишемилионску корист, те да је оштетио буџет за неколико милиона КМ.

Чаушевић је ухапшен у јуну 2014. заједно са још 53 особе у акцији „Пандора“. Међу ухапшенима су били и упосленици УИО, као и царинских терминала. Садиковић се предао дан послије.

Filter 2019