Шеховац: За злочине према српском народу треба тужити НАТО

Извор: Срна

Предсједник Борачке организације Источне Илиџе “Илиџански борац” Горан Шеховац рекао је данас да борци и народ Републике Српске, а посебно борци са подручја Сарајевско-романијске регије, никада неће опростити НАТО-у злочине које су починили према српском народу, те поручио да их треба тужити.
“Злочине није чинио само НАТО, него и припадници Брзих интервенција са Игмана гдје су под окриљем и због заштите муслиманских снага гађали српске положаје на Сарајевско-романијској регији, а најчешће по положајима Илиџанске и Игманске бригаде”, рекао је Шеховац у Источном Сарајеву на обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Он је подсјетио да су више пута гађали и болницу “Жица” на Илиџи, гдје је погинуо брачни пар Kнежевић, као и обданиште у илиџанском насељу Лужани и друге цивилне циљеве.

“Ако им је обданиште легални циљ, онда не знам шта је војни циљ”, рекао је Шеховац и додао да су гађали и све вјерске објекте међу којима и православну цркву у Блажују, када је рањен свештеник те цркве.

Шеховац је поручио да борци Републике Српске и становници са ових простора никада НАТО-у неће опростити све што су чинили.

“Нека је срамота цијеле Европе и свих земаља које су чланице НАТО-а који су бомбардовали Србе осиромашеним уранијумом, од чијих посљедица и данас умиру дјеца бораца”, навео је Шеховац.

Он је напоменуо да је више од 70.000 муслиманских бораца нападало Српско Сарајево и да нису успјели да га покоре, те да су измишљеним сценаријем са пијаце “Маркале” одлучили да НАТО снагама бомбардују Србе и линије Сарајевско-романијске регије и широм Републике Српске.

“Сарајевски Срби и Војска Републике Српске није се помјерила педља и издржала би годинама сва та бомбардовања, али нас не би могли покорити”, навео је Шеховац.

Он сматра да би Република Српска требала да их тужи и да има доста материјала за тужбу, као што су то учинили војници из Италије који су их добили на суду.

“Ред би био да плате одштету људима који су изгубили најмилије а поготово стотине бораца и грађана Републике Српске који су умрли послије Дејтона, а умиру и данас од посљедица НАТО агресије”, закључио је Шеховац.

Помен свим погинулим Србима у НАТО бомбардовању Републике Српске у Храму свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима служио је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, а обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања присуствовали су и представници амбасада Србије и Русије у БиХ.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица.

У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Filter 2019