Хуманитарни прилог за Храм Светог Николаја у Рељеву

Извор: princip.news

Храм Светог оца Николаја мирликијског налази се у Рељеву у сјеверном дијелу плодног Сарајевског поља, на лијевој обали ријеке Босне. Овај дивни храм припада Митрополији дабробосанској и првобитно је био подигнут за богослужбене потребе наставника и ђака Богословије, чија зграда се налази у непосредној близини цркве.

Са градњом храма је започето 1884. године, а зидање и освећење истог обављено је 1886. године, а трошкове изградње сносио је имућни барон Теодор Николић, што свједочи и натпис изнад улазних врата. Године 1917. црква престаје да буде капела рељевских богослова и у потпуности постаје парохијски храм, који је стајао на располагању православном живљу Рељева и околине.

У току првог и другог светског и последњег грађанског рата храм није претпео оштећења. У првој деценији 21. века почиње се са постепеним обнављањем храма и оно што нам сада предстоји у наредном периоду јесте изградња нове ограде око порте храма.

Због специфичног положаја храма у долини, скоро сваке године овој богомољи пријети поплава због изливања ријеке Босне. Управо поплава из новембра 2021. године, подстакла је чланове одбора Црквене општине Рељево да ставе на разматрање приједлог о изградњи нове ограде, која би одбила ријеку Босну од црквеног објекта, уколико би се ова излила. Молба за благослов је упућена Његовом Високопреосвештенству митрополиту дабробосанском Господину Хризостому, који је подржао овај благоразумни приједлог и подарио свој архијерејски благослов.

Од тог тренутка Црквена општина у Рељеву труди се заједно са вјерним народом да скупи одређена средства која би била довољна за почетак реализације овог пројекта. Међутим, због лоше финансијске ситуације Црквена оштина није у могућности да скупи износ који би покрио трошкове градње, те упућује апел свима да, колико је у њиховој моћи, помогну градњу,ограде и тиме предуприједе могуће посљедице које би свака евентуална поплава могла да нанесе овој светињи.

Добровољни прилог можете оставити у храму Св.Николаја у Рељеву или уплатом на број жиро рачуна 1610000073130057 који је отворен у Рајфајзен банци БиХ.

Filter 2019