Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

U Istočnoj Ilidži sutra obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja

Izvor: RTRS

Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj biće obilježen sutra u Istočnoj Ilidži u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Tokom NATO operacije “Namjerna sila” poginulo je 46, a ranjeno najmanje 98 pripadnika Vojske Republike Srpske, te pet pripadnika radne obaveze, rekao je danas savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Milan Torbica pozivajući se na podatke Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica.

On je dodao da je u NATO bombardovanju Republike Srpske poginulo najmanje sedam civila, dok je najmanje 21 civil ranjen.

“Ukupan broj žrtava NATO bombardovanja u Republici Srpskoj nikada neće biti precizno utvrđen, jer stanovništvo i danas umire od malignih bolesti kao posljedica korištenja municije sa osiromašenim uranijom”, naglasio je Torbica na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Iz resornog ministarstva su naveli da program obilježavanja počinje na mjesnom groblju Grlica u opštini Istočna Ilidža, gdje će u 11.00 časova biti služen pomen i položeno cvijeće na spomenik prvim žrtvama NATO bombardovanja u Istočnom Sarajevu.

Parastos će u 11.20 časova biti služen i u hramu Sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima za sve poginule Srbe u NATO agresiji na Republiku Srpsku, a u 11.30 časova predviđeno je obraćanje zvaničnika i umjetnički program u porti hrama.

U napadima NATO-a na Republiku Srpsku učestvovale su, između ostalih, SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska, Njemačka, Italija, Holandija i Španija.

Filter 2019