Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Ускоро до једноставнијег процеса регистрације возила у БиХ

Извор: Независне новине

Олакшавање процеса регистрације возила је једна од главних новости које предвиђа нови Правилник о регистрацији возила у БиХ чија примјена је почела првог дана септембра.

Иако није одмах дошло до кључних промјена, видљива је интенција да се послова регистрације растерете органи унутрашњих послова и да возачи не губе вријеме одлазећи на неколико адреса, већ да скоро све с тим у вези заврше на једном мјесту, у станицама за технички преглед возила.

“Нови Правилник предвиђа и могућност повјеравања послова правном лицу овлашћеном за вршење техничког прегледа, уз испуњеност законом прописаних услова, послова издавања и активације стикер наљепница за регистрована возила, дакле она која су већ уписана у базу података о регистрованим возилима”, наводе из МУП-а Републике Српске.

Ове нове стикер наљепнице са чипом које би убудуће могле да издавају станице за технички преглед возила ускоро ће замијенити досадашње које возачи лијепе на шајбама приликом сваке регистрације возила. Овог пута примјеном РФИД технологије у паметном чипу налазиће се сви подаци о возилу, власнику и техничким прегледима што ће спријечити било какве злоупотребе. Само продужење регистрације биће могуће одмах по издавању и активацији нове стикер наљепнице.

“Правилник предвиђа и могућност подношења захтјева за покретање поступка регистрације електронски, путем интернетског портала надлежног органа, уз испуњеност техничких услова, те у складу са важећим прописима којима је уређена област електронског потписа”, истичу из МУП-а РС.

Власници возила ће могућност подношења захтјева на тај начин добити чим надлежни успоставље такав интернетски портал за регистрацију. Такође, уводе се и једноставније потврде о власништву и регистрацији возила у формату картице плаве боје са уграђеним чипом. Из МУП-а потврђују да ће, поред постојећих исправа о возилу, ове нове потврде издавати на десет година, а мијењаће се раније једино ако не дође до промјене било ког податка исписаног на потврди. Агенција за идентификациона документа БиХ (ИДДЕЕА) добила је рок до двије године да успостави функционалан систем издавања потврде, док ће Министарство комуникација и транспорта БиХ исто морати да заврши најкасније за годину дана када су у питању стикер наљепнице.

У посљедњих десетак година тренд у многим земљама је да се возилу додјељује дигитални идентитет што ће код нас бити омогућено управо захваљујући РФИД стикеру. То ће у првој фази, захваљујући бесконтактном пасивном чипу којем је могуће приступити са специјализованим читачима на удаљености до 15 метара, омогућити и провјеру аутентичности и упис оцјене техничког прегледа.

На тај начин избјећи ће се мањкавости данашње провјере регистрације возила путем камера које снимају регистарске ознаке и не препознају оне лажне, док је захваљујући очитавању РФИД стикером који има јединствени фабрички код практично немогуће направити сличну превару.

Овај модерни стикер може садржавати информације о свакој фази техничког прегледа као и о самој оцјени на прегледу. Све то накнадно помаже контролним органима да процијене стање возила и по потреби га упуте на ванредни технички преглед чиме се додатно доприноси безбједности у саобраћају. Ова технологија све више постаје дио свакодневице што потврђује и декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић.

“РФИД технологија може се примјењивати за разноразне ствари. Имамо РФИД картице које омогућавају приступ у згради. Провучете картицу која је бесконтактна, прођете поред РФИД читача и он детектује да сте ви особа којој је дозвољен приступ у тај објекат. Kористи се рецимо и за вођење евиденције уласка и изласка. То обично користе компаније због радног времена, обрачунавања плата, обезбјеђивања приступа неког осигураног дијела. То су само два примјера примјене РФИД технологије, а може се користити на разноразне начине”, истиче професор Ђурић.

РФИД стикер наљепница се у неким земљама већ користи и за наплату путарине за коју онда више нису потребне рампе и наплатне кућице. Посебно је занимљиво да је уз помоћ паметних РФИД стикера поприлично једноставно идентификовати украдено возило и његову локацију, као и вршити напредне анализе стања путева у сврху развоја путне инфраструктуре.

Filter 2019