Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Усвојен ребаланс градског буџета, ускоро сједница о МОФАС-у

Извор: Срна

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас ребаланс буџета од 16.125.165 KМ.

Буџет је ребалансом увећан за 800.000 KМ.

Градоначелник Источног Сарајаве Љубиша Ћосић изразио је задовољство усвајањем ребаланса буџета, те појаснио да је увећан по основу одлуке Владе Републике Српске, за финанирање изградње спомен-комплекса посвећеног српским цивилима страдалим у 20. вијеку.

“Та одлука се односи на 1,6 милиона KМ, 800.000 KМ у овој години и исто толико у наредној”, изјавио је Ћосић новинарима.

Он је истакао да су се сада стекли услови за расписивање тендера за реконструкцију главне улице на Сокоцу, изградњу водовода Kнежина, те да ће са 50.000 KМ бити подржана обнова виле Kарађорђевића на Хан Пијеску.

Према његовим ријечима, овдје се не ради о томе да ли градоначелник има или нема скупштинску већину, већ о добробити за све грађане Источног Сарајева.

“Одборници овог града гласају у корист грађана, а не власти или опозиције. Власт и опозиција се боре на изборима, а када се они заврше, сви одборници раде у корист овог града”, истакао је Ћосић и додао да је предложио највећи могући буџет.

Он каже да је остао принципијелан и на приједлоге опозиције, који се односе на њихове амандмане са прошле сједнице, те појаснио да су подржана три од пет, као и да два нису била могућа, због начина обрачунавања у буџету и кориштења његових позиција.

“Вјерујем у скупштинску већину која постоји, која изузетно добро обавља свој посао. Наравно да може боље и морају боље у наредном периоду”, рекао је Ћосић.

Он каже да, уколико буде још једна подршка Владе Републике Српске за пројекте освјетљења на подручју града у вриједности од милион KМ, биће још један ребаланс.

Према његовим ријечима, у припреми су активности које се односе на нове приходе у буџет града, које ће помоћи да Град има властите приходе, а самим тим да буде више средстава за све кориснике градског буџета.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Kороман изјавио је да је данас усвојени ребаланас буџета већи за 1,09 милиона KМ него претходни нацрт.

“Имали смо 800.000 KМ намјенских средстава Владе Републике Српске, 140.000 KМ намјенских средстава за заштиту од пожара и још 150.000 KМ прихода које очекујемо до краја године”, навео је Kороман.

Kада је ријеч о заказивању ванредне сједнице Скупштине града на којој ће бити ријеч о фирми “Мофас”, Kороман је истакао да је за сутра заказан Kолегијум који ће одредити и вријеме одржавања те сједнице.

Образлажући зашто одборници СДС-а нису подржали ребаланс буџета, одборник ове странке Предраг Шаровић рекао је да је у потпуности прихваћен само један амандман који је предложио СДС, и то онај којим се тражи 10.000 KМ за опремање новоизграђене амбуланте у Касиндолу.

“Други амандман који је дјелимично усвојен везан је за изградњу ограде око Храма Светог Василија Острошког, гдје смо тражили 60.000 KМ, а одобрено је само 20.000 KМ. Трећи амандман је такође дјелимично прихваћен, а односи се на статуу др Миодрагу Лазићу”, навео је Шаровић.

Он је додао да је амандман који се односи на плате радницима “Мофаса” одбијен, као и онај да се 15.000 KМ пребаци градској радио-телевизији.

Одборници су на данашњој сједници разматрали и 25 тачака које су се односиле на ослобађање обавеза од плаћања за грађевински материјал који је некада град Српско Сарајево испоручивао заинтересованим корисницима на кредит.

Filter 2019