Усаглашена процедура за бесплатан пренатални тест за све будуће мајке у Републици Српској

Фото: : instagram.com / zeljka.cvijanovic

Извор: РТРС

У Бањалуци је одржан састанак предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић са министром здравља и социјалне заштите Српске Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем о новим мјерама пронаталитетне политике.

“Током данашњег састанка са министром Аленом Шеранићем и директором Фонда здравственог осигурања Дејаном Кустурићем финализовали смо ову сјајну идеју и усагласалили процедуралне кораке за њену реализацију”, изјавила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Истакла је да је ово још једна мјера у низу пронаталитетних мјера у Српској.

“Овом мјером желимо постићи да будући родитељи буду спокојни и да своје потомство дочекују на миран начин”, истакла је Цвијановић.

Цвијановић је предложила је да Влада Српске у оквиру постојећих програма нових мјера пронаталитетне политике уврсти и мјеру која се односи на бесплатне пренаталне тестове за све труднице у Републици Српској.

Навела је да ће ова мјера бити реализована за оне који желе да прођу кроз такву врсту тестирања и да ће то бити омогућено у склопу здравственог система Српска.

“Ова мјера подразумијева растерећење буџета јер неће родитељи сами морати размишљати на који начин обезбиједити средства за бесплатне пренаталне тестове”, рекла је Цвијановић.

Цвијановић је истакла да је њена иницијатива потекла из ранијих разговора са представницима удружења које воде бригу о породици, пронаталитетним мјерама и политикама.

“Као резултат тих консултација изашла сам са тим приједлогом и нашила на одобравање српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Радована Вишковића, ресорног министра и директора Фонда здравственог осигурања”, рекла је Цвијановић.

Предсједница Српске је подсјетила да ово није једина мјера коју је она предложила у области пронаталитетне политике, наводећи да су у питању три покушаја бесплатне вантјелесне оплодње, а резултат тога је више од 1.600 рођених беба у Српској, и то захваљајући подршци Владе.


Filter 2019