Требевић проглашен Парком природе

Извор: Филтер

Влада Републике Српске донијела је Одлуку о проглашењу Парка природе “Требевић”.

Како је саопштено након данашње сједнице, разлози за доношење ове одлуке имају за циљ очување природе, као и тежњу да се управљање заштићеним подручјем базира на успостављању складних односа између потреба заштите природе и активности људи.

“Будући Парк природе „Требевић“ простире се на подручју општина Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град и Пале које се налазе у саставу Града Источно Сарајево, у укупној површини од 5.036,37 ha. На цјелокупној површини Парка природе „Требевић“ установљава се режим заштите II и III степена”, наводи се у саопштењу.

Парк природе „Требевићˮ ставља се под заштиту с циљем заштите различитих природних елемената, очувања природног састава и цјеловитости екосистема, очувања карактеристичних обиљежја пејзажа, односно у сврху очувања укупне геолошке и биолошке разноврсности. Заштићено подручје обухвата већи дио масива планине Требевић, те клисурасте долине Миљацке, односно доње токове њених саставница Паљанске и Мокрањске Миљацке.

Ћосић: Заштитили смо Требевић

Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева поручује да од 2015. године указује на потребу и бори се да подручје планине Требевић буде на адекватан начин заштићено од свих могућих негативних утицаја.

“Истовремено, ту борбу сам претворио у политичку борбу заштите овог ентитетског појаса и након седам година истрајавања поносан сам на чињеницу да је Влада Републике Српске на данашњој, 187. сједници, прогласила Парк природе “Требевић”. Пред нама је још много посла, али је дефинитивно – заштитили смо Требевић од претјераног насељавања и урбанизације, од уништавања животињског и биљног свијета, од уништавања инфраструктуре, угрожавања водотокова и чистог ваздуха и свега онога што може неповратно да уништи ову планину”, навео је Ћосић.

Он је поручио да за Требевић почиње једна потпуно нова епоха и другачији начин заштите.

“Огромну захвалност за овај успјех дугујемо људима из Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, који су нам помогли да израдимо Студију изводљивости, као и експертима који су радили на овом послу и, наравно, Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију на челу са госпођом Сребренком Голић, без чије помоћи овај изузетно важан посао не бисмо успјели да завршимо”, закључио је Ћосић.

Filter 2019