Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Tomić: Više od 250 oboljelih, među njima sve više mladih

Izvor: Srna

Udruženje oboljelih od multipla skleroze Sarajevsko-romanijske regije ima više od 250 članova, a posebno zabrinjava činjenica da je među oboljelim sve više mladih, izjavila je Srni predsjednik ovog udruženja Nataša Tomić.

Ona je navela da je sve više oboljelih u starosnom dobu od 18 do 35 godina, te da je praktično nemoguće odrediti koji je razlog obolijevanja.

“Važno je da oboljeli shvate da je multipla skleroza oboljenje sa kojim je potrebno naučiti živjeti. Moraju da se bore, da imaju pozitivan stav o životu koliko god je to moguće, jer život mora da se nastavi”, istakla je Tomićeva.

Prema njenim riječima, jedan od problema sa kojim se suočavaju oboljeli je to što imunomodulatorna terapija, koja zaustavlja progresiju multipla skleroze, nije dostupna svima.

Ona kaže da bi prioritet u liječenju trebalo da imaju mlađi ljudi, dodajući da postoje određene terapije koje je moguće da prime u lokalnim bolnicama, ali i neke koje je moguće primiti samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

“Voljeli bismo da imamo mogućnost primjene te terapije u nekoj zdravstvenoj ustanovi koja je nama bliža, na području Sarajevsko-romanijske regije. Odlasci u Banjaluku za mnoge članove Udruženja su veoma naporni i skupi”, istakla je Tomićeva.

Ona je istakla da je Udruženje, koje je osnovano 2006, tek ove godine uspjelo da dobije adekvatne nove prostorije za rad koje im je ustupila opština Istočno Novo Sarajevu, a nalaze se u okviru nove sportske dvorane.

“Moram da zahvalim opštini Istočno Novo Sarajevo i načelniku Jovanu Katiću koji je ispunio obećanje. Dobili smo od opštine kancelariju i svi troškovi za režije su na opštinskom teretu, a osim toga i finansijski nas pomažu tokom godine”, istakla je Tomićeva.

Ona kaže da nije zadovoljna podrškom lokalnih zajednica radu Udruženja okuplja oboljele iz 14 opština, a nisu sve uključene.

“Zahvljjujem gradu Istočno Sarajevo, te opštinama Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Trnovo, Kalinovik i Čajniče. To su opštine koje su pomagale Udruženju. Od 14 opština kojima sam se obratila, samo je pet reagovalo, što je zaista malo”, napomenula je Tomićeva i zahvalila privrednicima Istočnog Sarajeva koji su im pomogli u radu.

Tomićeva je navela da su članovi Udruženja oboljeli od multipla skleroze sa područja opština Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Sokolac, Istočni Stari Grad, Trnovo, Rogatica, Han Pijesak, Foča, Novo Goražde, Višegrad, Rudo, Čajniče i Kalinovik.

Ona je istakla da su važna karika u radu Udruženja i volonteri, a posebno je pohvalila Maju Krstić, djevojku koja se prijavila da volontira i već za kratko vrijeme bila inicijator određenih aktivnosti.

“Zahvaljujući toj djevojci krenuli smo u realizaciju određenih aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o multipla sklerozi kod, prije svega, mlađih ljudi. S tim u vezi, podnijeli smo zahtjev Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske da nam odobri organizovanje edukacije za učenike u dvije srednje škole”, rekla je Tomićeva.

Ona je najavila da je u planu da u narednom periodu budu izrađene brošure o multipla sklerozi i oboljelima sa područja Sarajevsko-romanijske regije koje će biti dijeljene građanima, budući da oni veoma malo znaju o ovom oboljenju.

Tomićeva je posebno zahvalila Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske koji, osim što snosi troškove odobrene terapije, snosi troškove i za 21 dan banjskog liječenja u Atomskoj banji Gornja Trepča.

“Banjsko liječenje za oko 80 odsto nama oboljelima pomaže da možemo da funkcionišemo u narednih pola godine bez problema. U slučaju da oboljeli ima pratnju, Fond i to odobrava i plaća”, navela je Tomićeva.

Filter 2019