Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /latinica

SPD „Sloga“, vjerni čuvar srpskog nacionalnog indentiteta i kulture sarajevskih Srba

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Srpsko pjevačko društvo ,,Sloga“ sa svojim istorijskim sjedištem u Sarajevu, pri Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, Mitropoliji Dabrobosanskoj, svoj značaj i svrhu postojanja opravdala je u svakoj godini svoga rada, od osnivanja 1888. godine, pa do danas.

Dirigent hora, Stefan Mojsilović, kaže da jeste teško opstajati, ali da je, uz izgrađenu svijest o značaju ovakvog pjevačkog društva, lakše i smislenije baviti se ovim pozivom.

SPD ,,Sloga“ trenutno broji oko 40 članova, a njihova starosna dob je raznolika, od srednjoškolaca do penzionera. Iako je u posljednjih nekoliko godina primijetan veći broj mladih, vrata ,,Sloge“ su otvorena za sve.

Stefan Mojsilović ističe da broj članova nije presudan, a da se najviše pažnje posvećuje kvalitetu, kako u ljudskom, tako i u pjevačkom smislu.

Na pitanje koliko su mladi na području Istočnog Sarajeva zainteresovani za pravoslavnu crkvenu muziku, Mojsilović navodi da omladina, iz nekog razloga, relativno malo pokazuje interesovanje.

„Naše pjevačko društvo pokušava da svoj umjetnički pravac uveže sa raznim muzičkim žanrovima, ali je naš primarni cilj pjevanje na bogosluženjima Srpske pravoslavne crkve i njihovo ukrašavanje“, objašnjava Stefan i dodaje da je stvar niza okolnosti da li takva horska muzika, koja spada u domen ,,akademske“/ ,,visoke“ umjetnosti i muzike, djeluje privlačno za mlade ljude ili ne.

Iako postoje lijepi primjeri podrške kulturnim ustanovama i festivalima u našem gradu, godišnji budžet namijenjen njima nije dovoljan za ozbiljne aktivnosti, navodi Mojslilović i dodaje da je sve manji broj i upisanih đaka u muzičke škole na sva tri nivoa obrazovanja.

„Tome svjedoči i spoznaja da mladi teže nečemu potpuno stranom, prvenstveno njihovom uzrastu, moralu, te vjerskom i nacionalnom identitetu“, istakao je Mojsilović.

Probe  trenutno održavaju na dvije lokacije: u Domu Svete Tekle u sklopu Stare crkve Svetih Arhangela u Sarajevu i u Pravoslavnom centru za mlade ,,Sveti Petar Dabrobosanski“ u Istočnom Sarajevu. 

„Pokušavamo prilagoditi termine i lokaciju proba našim članovima. Hor je, kroz istoriju, promijenio više lokacija za svoje probe, a današnji poznati klub  „Sloga“ u Sarajevu i mnoga druga udruženja djeluju u  zgradi „Sloge“ koja je oduzeta nakon Drugog svjetskog rata“, kaže Stefan Mojsilović. 

Iz hora navode da su trenutno podstanari u oba pomenuta prostora, ali da su zadovoljni uslovima koje kontinuirano pokušavaju poboljšati.

„Naše turneje i pjevanja samo ove godine u Banjaluci, Beogradu, Kotoru i manastirima, kao što je Ostrog, imaju višestruk značaj i odjek, od kvaliteta izvođenja, promocije horske muzike do umnožavanja i zadržavanja članova u horu. Moram posebno naglasiti tu požrvtovanost horista koji daju sebe za naše Društvo i održavaju njegov kontinuitet“, istakao je Stefan.

Kako bi kontinuitet bio stalan, potrebna je zajednička, veća, podrška različitih činilaca u našem društvu, ne samo u materijalnom smislu, nego i u odnosu, poštovanju, prihvatanju uloge koju ovaj hor nosi skoro vijek i po, smatra Mojsilović.

„“Sloga“ aktivno nastupa i održava turneje zahvaljujući požrtvovanosti horista čiji kvalitet izvođenja i promocija horske muzike daje dobar primjer, ne samo u lokalnoj zajednici u kojoj djeluju, nego i šire“, kaže dirigent hora.

Stefan objašnjava da se pjevanje na bogosluženjima ne može smatrati nastupom, jer je Liturgija iznad svakog koncerta, a da najčešće nedjeljom i praznicima pjevaju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

„Saborna crkva u Sarajevu ove godine proslavlja 150 godina od osvećenja. Našoj Bogorodičinoj crkvi i njenom velikom jubileju, posvetićemo na jesen nekoliko velikih događaja, među kojima će biti i naš četvrti Festival , „Dani Sloge“, koji će okupiti mnoštvo horova“, naglašava Mojsilović.

Tokom ove godine nastupali si u Banjoj Luci, Beogradu, Kotoru, manastiru Ostrog, te manastirima Moštanici, Stuplju, Ozerkovićima, Sasu, Kosijerevu. Natupali su i na spomen području Donja Gradina i  pjevali na službama u Reljevu i Ilijašu.

Kao najznačajniji i najzapaženiji nastup ove godine spominju Vaskršnji koncert u Hramu Svetog Save u Beogradu, koji je prenošen uživo na RTS-u. Iz „Sloge“ zahvaljuju Gradskoj upravi Istočno Sarajevo i gradonačelniku Ljubiši Ćosiću, čijim sredstvima je finansiran odlazak u Beograd.

Nedavno je raspisana audicija za prijem novih članova, ali, bez obzira na to, u hor se može upisati  svako tokom cijele godine uz adekvatnu provjeru pjevačkih sposobnosti. Iako ne očekuju veliki odziv, nadaju se i raduju novim članovima koji najčešće dođu na nagovor onih koji su već u horu.

„Ovim putem pozivamo sve da nam se pridruže u ovoj borbi za očuvanje horske muzike, a kroz nju našeg identiteta i nezaboravljanja kulture koju su stvorili i ostavili nam u amanet Srbi Sarajeva kroz vijekove i generacije.“, naglašava Mojsilović.

„Imamo mnogo planova za naredni period koje ćemo, nadamo se, uz Božiju pomoć i pomoć Svetog Dimitrija, našeg zaštitnika koga proslavljamo kao krsnu slavu, i ostvariti.“, navode iz hora.

Mojsilović ističe da postojanje i rad hora ne bi bili mogući bez blagoslova i majčinske podrške Mitropolije Dabrobosanske i mitropolita Hrizostoma, koji svesrdno i očinski  podržava rad „Sloge“,  te drugih institucija, pojedinaca i prijatelja hora koji čine mnogo da ,,Sloga“ složno pjeva i dalje.
Filter 2019