Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Смјештај у дому у Палама и уз поскупљење најповољнији

Извор: Глас Српске

Студенти који се почетком нове академске године уселе у Студентски центар Пале највјероватније ће морати да издвоје више новца за смјештај него лани, али ће живот у “студењаку” и даље остати најповољнија опција, поготово ако се у обзир узме да су цијене најма станова одлетјеле у небо.

Директор Студентског центра у Палама Марко Гајовић рекао је за “Глас” да је корекција цјеновника неминовна, а посљедица је глобалног поскупљења.

“Цијене смјештаја и исхране за студенте у новој академској години биће веће, али то неће бити више од 20 одсто. Тачна цијена знаће се средином мјесеца након сједнице Управног одбора”, казао је Гајовић.

Он је истакао да је то минимално повећање с обзиром на све околности.

“До сада су студенти за смјештај и храну плаћали 140 марака мјесечно, а убудуће ће та цифра бити око 165 марака”, рекао је Гајовић.

Он сматра да нови цјеновник неће утицати на број станара, а “студењак” ће бити и даље прва опција како бруцошима, тако и осталим студентима.

“Нове цијене у домовима биће и даље много приступачније од оних за изнајмљивање соба током студија. У домовима нема рачуна за режије, због чега овакав начин живота остаје повољан за бројну омладину”, казао је Гајовић, додавши да у Палама само кревет у приватном смјештају кошта минимално 200 марака.

Он је нагласио да се услови усклађују са потребама корисника, те да је студентима обезбијеђено све, због чега дом у Палама може парирати свјетским студентским центрима.

“Поред основних услова за живот, студенти ће у наредном периоду добити мини-теретану на отвореном, кафетерију, као интернет и ТВ салу”, рекао је Гајовић.

Осим смјештаја за студенте, у дому могу да одсједну и гости, и то по веома повољним цијенама.

“Цијена ноћења је 25 марака, а са доручком 30. За полупансион треба издвојити 35, а 40 марака пун пансион. То се показало као добар потез, конкурентни смо на тржишту”, каже Гајовић. 

Предсједник Омладинског студентског парламента у Палама Момчило Арбиња каже за “Глас” да је поскупљење смјештаја неминовно, чега су свјесни и студенти, али да је упркос томе живот у “студењаку” најповољнији.

“Све је поскупјело, од пелета, уља и других животних намирница, тако да је било очекивано да и цијена смјештаја и хране буду скупље од нове академске године”, рекао је Арбиња.

Према његовим ријечима, студенти који се одлуче за неки од факултета у Палама имаће добре услове за студирање, али и квалитетан смјештај.

“Наш студентски центар сигурно је један од најбољих у Српској”, каже Арбиња.

Додаје да је поскупио и најам станова у Палама, тако да већина студената бира студентске домове, јер је много исплативије.

“За гарсоњере студенти морају да издвоје најмање 250 марака, плус режије, о већим становима да и не причамо. Из тих разлога кревети у Студентском центру, сигуран сам, биће поново попуњени до посљедњег мјеста”, рекао Арбиња, додавши да студенте радује најава српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће студенти у јеку поскупљења имати одређене олакшице.

Фоча

Координатор за смјештај у студентском дому у Фочи Божица Матовић истакла је за “Глас Српске” да ће студенти на јесен највјероватније плаћати исти износ. Навела је да располажу са више од 300 двокреветних соба, а студенти су за смјештај и исхрану у овом дому мјесечно издвајали 144 КМ.

Filter 2019