Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Република Српска тражи продужење забране извоза пелета на мјесец дана

Извор: Независне новине

Влада Републике Српске тражи од Савјета министара БиХ да се у циљу заштите домаћег тржишта енергената и развоја домаће дрвопрерађивачке индустрије до краја октобра продужи важење Одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, одревног дрвета и производа од дрвета.

“Мишљења смо да се након истека важења Одлуке о привременој забрани извоза одређених шумских дрвних сортимената, огревног дрвета и производа од дрвета, дозволи извоз енергената на бази дрвета, осим за пелет, док би забрана извоза трупаца остала на снази са предложеним роком до 31. октобра ове године”, навели су из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Истакли су да их је 7. септембра Привредна комора РС обавијестила да се на лагерима више од 200 произвођача цијепаног дрвета у РС налази више од 100.000 палета огревног дрвета које су у фази пропадања.

“За разлику од цијепаног дрвета, пелет због начина паковања није подложан пропадању. На састанку представника коморе предложено је да се омогући извоз огревног дрвета уз обавезу подмирења домаће тражње по цијени од 180 KМ без ПДВ-а по тони”, истакли су у министарству.

Нагласили су да је Министарство изричитог става да се извоз трупаца због заштите домаће дрвне индустрије треба забранити у дужем временском периоду.

“Током протеклог периода запримили смо већи број притужби од предузећа “Еко-топлане”, ХИ “Дестилација – Теслић” и “РС Силикон” из Мркоњић Града, а које се односе на угроженост снабдијевања сировином и непоштивање потписаних уговора са испорукама. Инсистирамо на стриктној и приоритетној реализацији уговора ЈПШ “Шуме РС” према стратешким предузећима”, навели су у Министарству.

Подсјећамо, из федералног Министарства трговине су још раније послали захтјев Савјету министара БиХ да се продужи забрана извоза, те да је реална цијена пелета по тони од 400 до 450 KМ.

Filter 2019