Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Продужен рок: Упутница за специјалистички преглед у Српској важи шест мјесеци

Извор: mondo.ba

Фонд здравственог осигурања Републике Српске недавно је продужио је рок важења специјалистичке упутнице на 180 дана од дана креирања упутнице.

 “Напомињемо да је рок од 180 дана максимални рок важења упутнице за специјалистички преглед и то не значи да пацијент на преглед треба да чека и до пола године, већ напротив, овим се настојао обезбиједити оптималан период за обављање потребних специјалистичких прегледа, те се не би смјело дешавати да се на прегледе чека дуже”, појашњено је из Фонда здравственог осигурања РС.

Наводе да је ФЗО РС указао здравственим установама да је важно да се поштују наведени рокови, како би се обезбиједило пружање специјалистичких услуга у што краћем времену, односно како би пацијенти на њих што краће чекали.

Из Фонда истичу да се продужењем рока важења упутница за специјалистичке прегледе смањује и притисак на докторе породичне медицине, јер се више не би требало дешавати да истекне рок важења упутнице па се пацијенти морају враћати породичном љекару по нову упутницу, а то је уједно олакшица и за саме пацијенте.

Како je речено у Фонду, рок важења упутнице за болничко лијечење остао је исти, односно 30 дана.

Filter 2019