Преминула краљица Елизабета Друга

Извор: Агенције

Британска краљица Елизабета Друга преминула је у 97. години у својој љетњој резиденцији у Балморалу.

Бакингемска палата објавила је претходно да су љекари забринути за здравље краљице.

-Краљица је умрла мирно данас послијеподне – наводи се у саопштењу, преносе британски медији.

Краљица Елизабета је монарх са најдужим стажом на трону Енглеске и лидер нације седам деценија.

Њен најстарији син Чарлс (73) аутоматски је постао краљ Уједињеног Краљевства и шеф државе 14 других територија укључујући Аустралију, Канаду и Нови Зеланд.

Саопштење палате долази дан након што се краљица повукла са Државног савета Уједињеног Краљевства који се у сриједу одржао онлајн путем. 

У уторак се краљица састала са Борисом Џонсоном како би примила његову оставку на место премијера и са Лиз Трас, коју је именовала за новог британског премијера.

У замак Балморал у Шкотској стигли су сви чланови британске краљевске породице, укључујући престолонасљедника Чарлса, његовог сина принца Вилијама и још троје краљичине дјеце.

Британски јавни сервис BBC је око поднева прекинуо редовни програм како би извjештавао о краљичином здрављу.

Испред замка Балморал и Бакингемске палате у Лондону окупили су се Британци и туристи након што су сазнали виjести о забринутости љекара за краљичино здравље.

У јуну је обиљежен платинасти јубилеј, односно 70 година краљичине владавине, а завршној паради је са краљевском породицом присуствовала и Елизабета Друга.

Престо ће, након 70 година дуге владавине краљице Елизабете, преузети принц Чарлс, који је у британску историју ушао као престолонасљедник који је најдуже чекао на круну.

Filter 2019