Пале: “Дани Душка Трифуновића” од 12. до 14. септембра

Извор: Срна

Традиционална манифестација “Дани Душка Трифуновића”, коју у част овог књижевника, пјесника и телевизијског аутора на Палама организује локални Културно-спортски центар, биће одржана од 12. до 14. септембра.

Прве вечери манифестације у 20.00 часова биће одржан концерт једне од најпопуларнијих вокалних солисткиња и интерпретаторки етно и духовне музике Данице Црногорчевић, најављено је из Културно-спортског центра Пале.

Концерт ће бити одржан и поводом крсне славе Града Источно Сарајево – Светог Петра Дабробосанског.

У уторак, 13. септембра, биће одржан програм за одрасле “Буквално тако” као и додјела награде “Душко Трифуновић” за афирмацију српске културе и књижевности.

Те вечери у сали Културног центра од 19.00 часова ће на манифестацији учествовати писци Тоде Николетић, Радинко Крсмановић, Аћим Тодоровић и Горан Врачар.

Бесједу о Душку Трифуновићу говориће Тоде Николетић.

У музичком предаху учествоваће група “Битанга и принчеви”.

У сриједу, 14. септембра, од 11.00 часова планиран је програм “Дјеци у част” у сали паљанског Културног центра.

У саопштењу се наводи да се програм наставља проглашавањем побједника и додјелом награда за финалисте конкурса за најбољи литерарни рад о теми “Љубав нема боље дане”.

У забавном дијелу програма учествоваће ученици паљанског одјељења Школе за основно музичко образовање и Тоде Николетић.

Покровитељи манифестације су општина Пале, Град Источно Сарајево и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Душко Трифуновић рођен је у Сијековцу, код Брода, 1933. године. Прву књигу издао је са 25 година по доласку у Сарајево.

Написао је око 20 књига поезије, четири романа и неколико драма, а сматра се заслужним за креирање сарајевске рокенрол школе.

Аутор је текстова пјесама најпознатијих пјевача и рок група некадашње Југославије, међу којима су: “Бијело дугме”, “Индекси”, Здравко Чолић и Арсен Дедић.

Остаће упамћен и као аутор култне емисије на Телевизији Сарајево “Шта дјеца знају о завичају”. По избијању рата у БиХ 1992. године избјегао је у Нови Сад, гдје је и умро 2006. године.

Сахрањен је у Сремским Карловцима.

Filter 2019