Оца и сина ранили Албанци који годинама малтретирају Србе на Космету; Ухапшени нападачи

Фото: РТС

Извор: Агенције

Српског младића Немању Митровића /19/ и његовог оца Сашу ножем су повриједили чланови албанске породице Шабани, који Митровиће малтретирају већ дуже, а раније су напали и Митровићевог малољетног сина, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Космет, са захтјевом да међународне мисије стану на крај бахатим албанским породицама које тероришу српски народ у покрајини.

“Авдулах Шабани познат је по малтретирању Срба и разбојништву у овом мјесту, али пролази без санкција годинама. Очигледно је да за нападаче на Србе нема адекватне санкције и Канцеларија за Косово и Метохију захтијева најстрожу казну за починиоца”, истичу из Канцеларије.

У болници у Приштини испитани су по налогу дежурног тужиоца, а према незваничним сазнањима, полиција је ухапсила два Албанца, међу којима је и нападач. Одређен им је притвор од 48 сати, пише РТС.

У саопштењу се наводи да је 19-годишњи Немања избоден касно синоћ у раме и врат, а његов отац, који је покушао да га одбрани, исјечен је по рукама и стомаку.

Отац и син су превезени у болницу у Приштини, а током ноћи транспортовани су у Клинички центар у Косовској Митровици, гдје је Немањи урађена комплетна дијагностика и смјештен је на одјељење хирургије.

Из Канцеларије за Косово и Метохију подсјећају да су и приликом напада Шабанијевих ножем на малољетног Митровићевог сина на Васкрс захтијевали од међународних мисија да овом случају приступе најодговорније, а инцидент је кулминирао у отворено рањавање старијег сина Немање.

“Нема сумње да је напад на Србе, оца и сина, из Бабиног Моста код Обилића, посљедица антисрпске политике и неодговорних, запаљивих изјава које свакодневно стижу из Приштине и од Аљбина Куртија који Србима на тај начин црта мету на челу”, наводи се у саопштењу.

Из Канцеларије за Косово и Метохију истичу да је овај, дубоко забрињавајући инцидент, уплашио и онеспокојио Србе у овој српској средини који се не осјећају безбједно ни на свом кућном прагу.

“Канцеларија за Косово и Метохију помоћи ће породици Митровић, али захтијева од међународних мисија на Космету да стану на крај бахатим албанским породицама које тероришу српски народ у покрајини и да без одгађања примијене адекватне мјере из свог мандата и надлежности и конкретно – пруже пуну заштиту породици Митровић”, додаје се у саопштењу.

У Обилићу живи око 700 Срба и баве се углавном пољопривредном производњом.

СТАБИЛНО СТАЊЕ МИТРОВИЋА

Отац и син Саша и Немања Митровић, које је ножем повриједио албански младић у селу Бабин мост у општини Обилић, збринути су болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице и њихово здравствено стање је стабилно, али то не значи да не може доћи до компликација, рекао је Срни вршилац дужности директора ове болнице Златан Елек.

Елек је навео да Саша има убодну рану у предјелу лијевог плућног крила и он је интубиран, док је Немањи санирана повреда лијеве подлактице.

Он је додао да су двојица Митровића након напада прво пребачена у болницу Приштини, одакле су транспортовани у болницу у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

“Пратимо њихово здравстено стање и вјерујем да неће бити већих посљедица”, рекао је Елек.Filter 2019