Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Отворена изложба „Између сјећања, страдања и слободе“ (ФОТО)

Извор: Филтер

У холу Градске управе Источно Сарајево отворена је изложба фотографија „Између сјећања, страдања и слободе“, аутора Рајка Паштара.

Како је истакнуто на свечаном отварању изложбе, фотографије држе час историје дуг тридесет година и најбоље су свједочанство истине. Постављене су бројне фотографије, документи и исјечци из новина који показују како су протицале ратне године унутар Сарајева али и у општинама које данас чине Град Источно Сарајево.

Фотографије су дјело ратног фотографа Рајка Паштара, Новинске агенције СРНА, те личне фотографије учесника ратних дешавања.

Аутор изложбе Рајко Паштар рекао је да је приказан мали дио архиве.

“Ја се надам да ће изложба обићи све крајеве Републике Српске јер мислим да је у рату ово било најтеже ратиште. Да и остали виде шта је било сарајевско ратиште. Материјала има још и надам се да ћемо направити и књигу”, рекао је Паштар.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић поручио је да изложбу прво треба погледати сваки становник Источног Сарајева.

“Не требамо ми живјети у прошлости али прошлост нас је обиљежила и ако не пођемо од тога нећемо моћи кренути ни у будућност. Овај материјал заслужује своје мјесто у наредним годинама у Музеју одбрамбено-отаджбинског рата у нашем граду али и у свим другим”, рекао је Ћосић.

Он је изразио наду да ће изложбу погледати што више грађана Српске јер, како је навео, не умањујући ничији допринос и значај, треба бити свјестан тога да је овдје настала Српска.

“На овим линијама на Грбавици, Илиџи, Илијашу, Хаџићима, Вогошћи су били људи који су бранили половину ако не и цијелу Републику Српску”, додао је Ћосић.

Изложба је дио програма манифестације “Дани Источног Сарајева”, којима се обиљежава Дан и слава Града, а биће постављена и у Палама и Сокоцу.

У уторак, 13. септембра у 18.00 часова, изложба ће бити постављена у Цековића кући на Палама, а у четвртак, 15. септембра у 17.00 часова, фотографије ће бити изложене у Парохијском дому на Сокоцу.

Filter 2019