Од данас у ОШ “Јован Дучић” настава у специјалном одјељењу

Извор: Срна

У новоформираном специјалном одјељењу за дјецу са потешкоћама у развоју у просторијама Основне школе /ОШ/ “Јован Дучић” у Kасиндолу у Источној Илиџи данас је почела настава коју ће похађати четири дјечака.
Дјечаци су узраста од седам до девет година од којих тројица полазе у први, а један у други разред.

Директор ове школе Милица Вуковић изјавила је новинарима да је на иницијативу родитеља, Удружење дјеце и омладине са посебним потребама “Загрљај” упутило захтјев Министарству просвјете и културе Републике Српске да се формира специјално одјељење на подручју града Источно Сарајево за дјецу из Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова.

“Захваљујем начелницима општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново који су подржали овај пројекат”, истакла је Вуковићева.

Према њеним ријечима, школа је дуги низ година укључена у процес инклузије и тренутно пет ученика са потешкоћама у развоју прати редовну наставу по прилагођеном плану и програму.

“Ова четири ученика која ће похађати наставу у оквиру специјалног одјељења су ученици раног основно школског узраста са којима ће радити дефектолог и асистенти и то је оптималан број за њихов квалитетан рад. Драго нам што смо могли да примимо ове ученике који неће бити искључени ни на који начин”, навела је Вуковићева.

Она је додала да школа тренутно броји 355 ученика, од којих је 35 првачића и четири ученика специјалног одјељења.

Предсједник Удружења дјеце и омладине са посебним потребама “Загрљај” Предраг Пушара истакао је да је отварање специјалног одјељења за дјецу са потешкоћама у развоју веома значајно за малишане, али и њихове родитеље, јер су их раније морали да воде у Сарајево, с обзиром да у Источном Сарајеву није постојала установа специјализована за рад са овом дјецом.

Пушара је додао да одјељење може да броји максимално шест ученика са којима ће радити учитељица која има искуства у раду са дјецом са потешкоћама у развоју.

Он је напоменуо да ће дјеца учити по посебном плану и програму Министарства просвјете и културе Републике Српске, а током одмора дружиће се са ученицима који похађају редовну наставу у овој школи.

“Министарство финансира асистенте оним ученицима којима су одобрени, а када дјеца иду у Сарајево, то немају. Све трошкове су сносили родитељи, тако да је отварање овог одјељења од великог значаја и представља велики помак за наше чланове”, рекао је Пушара.

Удружење са сједиштем у Источном Сарајеву тренутно броји 20 чланова са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова, од којих најмлађи има четири, а најстарији 30 година.

Поводом отварања специјалног одјељења у ОШ “Јован Дучић” уприличен је програм који су извели ученици ове школе, а међу присутнима су били градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, замјеник начелника општине Источна Илиџа Мирослав Лучић, те начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић.

Filter 2019