Sat. Oct 1, 2022
ћирилица /latinica

Održan istorijski čas povodom Dana srpskog jedinstva

Izvor: Srna

Srednja škola „28. juni“ u Istočnom Novom Sarajevo obilježila je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovanjem istorijskog časa za učenike, sa kojeg je poručeno da se mora njegovati kultura sjećanja, te poštovati nacionalni simboli i tradicija srpskog naroda.

Predavanje je održao profesor istorije Lazar Škobo koji je ovom prilikom istakao da je u Prvom svjetskom ratu srpski narod preživio ogromna stradanja.

„Tada je stradalo 1.300.000 Srba i biblijski smo preživjeli. Ta naša biblijska osobina, nevjerovatna vjera izrazila se i u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu kada je Sarajevsko-romanijski korpus Vojske Republike Srpske, koji je brojao 13.000 vojnika ratovao prsa u prsa protiv Prvog korpusa takozvane Armije BiH koji je brojao više od 80.000 vojnika“, rekao je Škobo za Srnu.

On je dodao da kao produkt tog rata stoji istina da Srbi nisu na teritorijama koje su branili uzmakli nijednog trenutka, nego su bili prisiljeni nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma da se povuku sa vjekovnih ognjišta.

„Pokazali smo još jednom svoju bibličnost i sagradili ovaj grad, Istočno Sarajevo, koji je pokazatelj naše vjere i nesalomljivosti“, poručio je Škobo.

Direktor Srednje škole „28. juni“ Boris Brajović izjavio je Srni da se u školi, povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, trude da među učenicima probude patriotske osjećaje i da sa ponosom ovaj datum proslavljaju.

Brajović je dodao da je ovo bila i prilika da proglase najbolje odjeljenje na osnovu ostvarenog opšteg uspjeha u prošloj školskoj godini, što je dobar način da se motivišu učenici za postizanje rezultata, a škola će ih nagraditi izletom po njihovom izboru.

„Ovo godine je specifično da smo imali dva odjeljenja koja su imala istu srednju ocjenu i odlučilili smo da oba i nagradimo“, istakao je Brajović, napominjući da je riječ o odjeljenjima trećeg i četvrtog razreda tehničara informacionih tehnologija.

On je dodao da će u realizaciji ovog projekta imati i pomoć opštine Istočno Novo Sarajevo.

Učenici četvrtog razreda Srednje škole „28. juni“ Dušan Pejić i Lazar Matić istakali su da je obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave veoma značajan za sve, a posebno za mlade generacije.

„Možemo da budemo ponosni na naše pretke i sve borce koji su nam omogućili da sada ovako živimo, slobodno. Imamo jedan zadatak, a to je da održimo naše zastave, naš ponos, na nivou na kojem je bio i do sada“, istakao je Matić.

Učenica trećeg razreda ove škole Marija Krsmanović istakla je da je predavanje bilo odlično i da je naučila nešto novo o istoriji Srba.

„Hvala svim našim precima koji su se borili i dali sve za to da mi danas živimo u slobodi, a ja sam ponosna što živim u Republici Srpskoj“, dodala je Krsmanovićeva.

Istorijskom času, povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Srednjoj školi „28. juni“ prisustvovao je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, a nakon toga je istaknuta srpska zastava na ovaj školski objekat.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave zajednički praznuju 15. septembra, na dan kada je 1918. godine počeo proboj Solunskog fronta.

Filter 2019