Wed. Sep 28, 2022
ћирилица /латиница

Одржана смотра фолклора, дио програма Сабора српског изворног народног стваралаштва

Фото: Предраг Крстовић

Извор: Срна/Филтер

У културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је, у оквиру 16. Сабора српског изворног народног стваралаштва, одржана смотра фолклора. На смотри су се представила бројна културно-умјетничка друштва из БиХ, Србије и Црне Горе, рекао је
Ранко Скакавац, предсједник Српског културно-умјетничког друштва “Војковићи”, организатор Сабора.

Учествовао је и најбољи гуслар свих српских земаља Максим Војводић. Он је члан пјевачког друштва “Пече” из Подгорице, а вечерас се представио пјесмом “Српска Спарта”, док се пјевачка група представила пјесмама из Црне Горе и Херцеговине.

Фото: Предраг Крстовић

Први пут на Сабору је наступило и Удружење за очување традиције “Бирач” из Власенице, а њихов члан Сања Милић навела је да су се представили влашким играма кореографа Ђорђа Васића.

“Наше удружење основано је прије четири године, тренутно имамо око 100 чланова, а надамо се да ће ове године бити и мало више од тог броја”, рекла је Милићева.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да ће такмичарски дио бити организован за викенд, да ће се сутра друштва такмичити за титулу свеукупног побједника, а да је недјеља, 4. септембера, финални дан.

“План је да се испред школе Алекса Шантић у литији иде до цркве Светог Петра Сарајевског, затим слиједи такмичарски програм, проглашење побједника и народно весеље”, навео је Божовић.

Фото: Предраг Крстовић
Фото: Предраг Крстовић
Фото: Предраг Крстовић
Filter 2019