Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Ovog ljeta lubenice zrele i na Romaniji

Izvor: Srna

Na imanju Slaviše Kneževića na Sokocu ovoga ljeta pod otvorenim nebom sazrijevale su lubenice veoma dobrog kvaliteta i težine i od osam kilograma, što je prava rijetkost u ovim planinskim krajevima.

„Lubenicama na njivi, dovoljno zrelim i veoma slatikim najviše su se obradvali mališani u mojoj porodici, a za mene su lubenice na Romaniji dokaz da su klimatske promjene posebno ovog ljeta, na snazi“, rekao je Knežević Srni.

On je uvjeren da je pored vidljivih klimatskih promjena, do izražaja vjerovatno došla i struka u proizvodnji sjemena sa novim sortama, zahvaljujući kojima lubenici odgovara i nešto drugačija klima od one na kojima su do sada uspijevale.

Knežević je kao viši stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Sokolac skoro 40 godina pratio razvoj poljoprivrede na ovom području, ali, kaže, nije ni sanjao da će u njegovom vrtu u potpunosti sazrijevati lubenice.

Ove godine, podsjetio je, na području opštine Sokolac, na većini voćnjaka izdao je rod jabuke, kruške i šljive, ali neuobičajeni plodovi nisu.

Knežević kaže da za sada nema saznanja da je na ovom području uspjela potpuno odrasti i sazreti lubenica, pod otvorenim nebom, ali tvrdi da već nekoliko godina Sokočani uzgajaju vinovu lozu i beru grožđe u manjim količinama, što je prije dvije decenije bilo nazamislivo. 


Filter 2019