Mon. Oct 3, 2022
ћирилица /latinica

Ovako će izgledati Memorijalni kompleks posvećen Srbima civilima stradalim u 20. vijeku (VIDEO)

Izvor: Filter

Vlada Republike Srpske usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija sa raspodjelom sredstava.

Ovim izmjenana i dopunama predviđeno je da se sa 800.000 KM iz Budžeta RS finansira i Projekat „Izgradnja Memorijalnog kompleksa posvećenog Srbima civilima stradalim u 20. vijeku“.

Memorijalni kompleks biće smješten u parku Sunce, iza zgrada Rektorata i Muzičke akademije i studentskog doma.

“Procjena je da će vrijednost projekta biti 2.100.000 KM, od čega je Vlada Republike Srpske obezbijedila 1.600.000 KM – po 800.000 KM u ovoj i narednoj godini, a Grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo će ukupno izdvojiti 500.000 KM”, naveo je Ljubiša Ćosić, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Osim centralnog spomenika – Bijelog anđela i tri manja kružna platoa sa bronzanim reljefima tri najvažnija pravoslavna hrama u Sarajevu, kompleks će činiti i informacioni LED paneli na kojima će biti dostupni podaci o stradalim sarajevskim Srbima civilima u Prvom i Drugom svjetskom i posljednjem, Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Posao prikupljanja potrebnih podataka povjeren je posebnom stručnom timu koji predvodi dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesor Draga Mastilović.

“Projekat se realizuje zajedno i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, odnosno Mitropolijom Dabrobosanskom, sa kojom smo potpisali sporazum o saradnji”, dodao je Ćosić.

On je podsjetio da se intenzivno radi i na projektima koji se odnose na izgradnju “kapije grada”, spomenika posvećenog Republici Srpskoj i muzeja Odbrambeno-otadžbinskog rata u Palama, izgradnju Parka velikana srpskog zdravstva u krugu Bolnice “Srbija”, kao i na vizuelno isticanje zastave Republike Srpske na Trebeviću.

“Sve ovo nas vodi ka cilju da 2024. godine bude završen najveći dio od ovih projekata posvećenih kulturi pamćenja, čime ćemo stvoriti jednu posebnu cjelinu koja se odnosi na kulturu pamćenja u Istočnom Sarajevu i koja će svjedočiti o gotovo neprekidnom ciklusu zatiranja i uzdizanja sarajevskih Srba i Sarajevsko-romanijske regije”, rekao je Ćosić.

Filter 2019